Culturile de legume, afectate de excesul de apa din sol

Ploile abundente din ultima perioada au afectat culturile legumicole, iar fermierii fac eforturi pentru a salva recoltele, a declarat vicepresedintele Asociatiei Legumicultorilor din Maramures, Daniel Tinc.

Scris de Agro Food, Miercuri, 16 Iunie 2021
'Trecem printr-o perioada foarte critica din cauza ploilor care cad, aproape, zilnic. Culturile de legume aflate in aer liber sunt cele mai afectate din cauza solului mult prea imbibat cu apa. Incercam sa recuperam din recolta, indeosebi din culturile de ceapa, ridichi si salata pentru a putea sa le oferim spre comercializare. Culturile de sera si solariu sunt protejate, insa fermierii din judet detin cea mai mare parte de culturi in aer liber. (...) Agro-meteorologic, anul acesta e foarte ciudat; avem caderi de ploi mai zilnic, apoi perioade de alte cateva zile cu temperaturi ce ajung la aproape 30 de grade. Incercam sa facem fata acestei provocari venite din partea naturii si sa aducem pe piata legume proaspete', a spus Daniel Tinc.
 
Acesta a mai subliniat ca, in anii 2012 - 2019, legumicultorii au fost nevoiti sa investeasca masiv in instalatii de irigare a culturilor pentru ca precipitatiile erau mai scazute ca intensitate.
 
'Din anul 2012, odata cu cresterea temperaturilor, legumicultorii au investit sume apreciabile in instalatii si echipamente de irigare a culturilor. E vorba de motopompe de apa, bazine pentru depozitarea apei in cazul culturilor situate la mare distanta de orice sursa de apa, dar si alte echipamente care sa intretina functionarea unor instalatii. Legumicultura se poate face doar in conditii optime, iar, fara apa pe temperaturi ridicate, culturile pot fi compromise total. Partea cea mai neasteptata a venit din primavara acestui an, cand ploile au fost intr-un ritm neasteptat. Sigur, apa in sol e benefica, dar in cazul culturilor legumicole excesul de apa poate duce la distrugerea plantei, implicit a recoltelor', a mai precizat Daniel Tinc.
 
Vicepresedintele Asociatiei Legumicultorilor din Maramures a adaugat ca pretul legumelor nu va fi influentat de conditiile agro-meteo.
 
Legumicultorii din judet isi valorifica o buna parte din recolta in cele cinci piete ale municipiului Baia Mare si la targul saptamanal organizat de Asociatia Producatorilor Traditionali si Ecologici din Maramures.