Cultura graului de toamna va prezenta valori scazute pe suprafete extinse

Din cauza continutului de apa scazut, cultura graului de toamna va prezenta valori deosebit de scazute in zona Banat, Dobrogea si Muntenia, local in nord-vestul, centrul si sudul Transilvaniei, dar si nordul, estul izolat in sudul si sud-estul Moldovei.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Joi, 09 Ianuarie 2020

Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie, in urmatoarea saptamana precipitatiile vor fi reduse cantitativ in aproape toata tara. In zonele joase si de lunca vor fi conditii de producere a cetei, asociata cu depunere de chiciura.

Din punct de vedere al caracteristicilor agrometeorologice, in cultura graului de toamna, continutul de apa in stratul de sol 0-100 cm va prezenta valori scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) pe suprafete agricole extinse din Banat, Dobrogea si Muntenia, local in nord-vestul, centrul si sudul Transilvaniei, nordul, estul, izolat in sudul si sud-estul Moldovei, sudul Olteniei si al Crisanei.

Rezerva de umiditate din sol se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, in Maramures, cea mai mare parte a Olteniei si Crisanei, local in nordul, nord-estul, estul si centrul Transilvaniei, nord-vestul, vestul, centrul, estul si sudul Moldovei, nordul, nord-vestul si vestul Munteniei, sud-estul Dobrogei.

Prognoza de specialitate releva, totodata, ca, in conditiile agrometeorologice mentionate, la culturile de camp se va inregistra starea de repaus vegetativ in majoritatea regiunilor agricole. Uniformitatea si vigurozitatea culturilor de toamna va fi in general medie si slaba, indeosebi in semanaturile intarziate fenologic, precum si pe terenurile unde se vor mentine deficite de umiditate in sol.

Fenologic, orzul si graul de toamna semanate in perioada optima se vor afla in fazele de infrunzire si infratire (30-100%), iar la culturile tardive vor predomina rasarirea (80-100%) si aparitia frunzei a treia (40-100%).

Rapita semanata pe unele suprafete din sudul, sud-estul, vestul si centrul tarii va parcurge faza de infrunzire (7-15 frunze), starea de vegetatie a culturilor fiind pe ansamblu buna si medie, in timp ce la speciile pomicole si viticole se va mentine stadiul de repaus biologic, in majoritatea plantatiilor.