Criza de pe piata europeana a ingrasamintelor se intensifica

Un alt producator european de ingrasaminte a decis sa reduca productia din cauza cresterii explozive a pretului gazelor naturale, ceea ce creeaza o noua problema pentru livrarile si asa limitate de ingrasaminte in Europa, transmite Bloomberg.

Scris de Agro Food, Luni, 27 Septembrie 2021
Producatorul austriac de substante chimice Borealis AG, o divizie a grupului OMV, isi reduce productia de amoniu si “va analiza situatia pentru perioada viitoare” cu privire la uzinele sale din Austria, Franta si Olanda, a declarat un purtator de cuvant de la Borealis.
 
Amoniul este utilizat pentru productia de ingrasaminte pe baza de azot, care au inregistrat deja o crestere a preturilor pe masura ce producatorii se confrunta cu o crestere dramatica a costului la gazele naturale, principala lor materie prima.
 
In Marea Britanie, pretul ridicat al gazelor naturale a fortat un producator de ingrasaminte sa inchida doua uzine, care produceau in paralel si dioxid de carbon alimentar, ceea ce reprezinta un pericol pentru industria alimentara, care utilizeaza la scara larga dioxidul de carbon alimentar.
 
Cresterea preturilor la ingrasaminte risca sa majoreze costurile la materii prime agricole si ar putea sa stimuleze si mai mult o tendinta globala privind inflatia produselor alimentare. Zilele trecute, Guvernul britanic a anuntat ca a ajuns la un acord cu firma CF Industries Holdings Inc. pentru ca aceasta sa reia productia de dioxid de carbon (CO2) alimentar la doua uzine din Marea Britanie, care anterior au fost inchise deoarece devenisera neprofitabile ca urmare a exploziei pretului gazelor naturale.
 
Preturile europene de referinta la gaze naturale au crescut cu aproximativ 250% in acest an, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia si a intreruperilor, ceea ce a dus si la cresterea costurilor angro la electricitate.