Corteva Agriscience a organizat un nou eveniment Portfolio Farm la Semlac - Arad

Respectand masurile de siguranta impuse de autoritati, Corteva Agriscience continua seria de evenimente Portfolio Farm in mediul online, iar de aceasta data, reprezentantii companiei s-au adresat fermierilor din vestul tarii, platforma de prezentare fiind situata in localitatea Semlac din judetul Arad.

Scris de Agro Food, Miercuri, 24 Iunie 2020

La fel cum se intampla in cazul fiecarui eveniment organizat de Corteva Agriscience, si la Arad platforma de prezentare a fost atent pregatita pentru a putea fi observata eficacitatea produselor aplicate. Fermierul gazda a fost domnul Ioan Kothai, cel care aplica in ferma produsele de protectia plantelor Corteva Agriscience si seamna hibrizii Pioneer® din 2013 si mereu i-au oferit rezultatele scontate. Lucreaza 280 ha, anul acesta a semanat cereale paioase pe 120 ha, suprafata pe care au fost aplicate produsele Evolus ® si Transform™, 60 ha au fost erbicidate cu Bizon ™ si 60 ha cu Pixxaro™ Super.

 

corteva2

 

Platforma demonstrativa de la Arad are 4.5 ha, iar scopul pentru care a fost infiintata a fost tocmai acela de a observa indeaproape cum actioneaza produsele de protectie a plantelor din portofoliul companiei. Pentru fiecare erbicid a fost infiintata o sola, iar pe intreaga suprafata au fost aplicate fungicidul Evolus ® si insecticidul Transform ™. Bineinteles, alaturi de aceste sole exista sole martor pentru ca fermierii sa poata observa diferentele care apar in cultura.

 

Silviu Drinovan – director vanzari Zona 6 si Cosmin Ciobotaru – National Sales Manager CP & SEEDS  au fost cei care au luat cuvantul pentru a prezenta principalele avantaje care s-au putut observa in platforma din judetul Arad.

 

silviu cosmin

 

“In cadrul platformei de la Semlac au fost aplicate mai multe produse pentru protectia plantelor din portofoliul companiei Corteva, printre care Pixxaro™ Super, un produs eficient care combate ambrozia, turita, macul, care stim ca este rezistent la sulfonilureice. Cu ce este diferit acest produs in combaterea buruienilor dicotiledonate anuale si perene in cultura de paioase? In primul rand, trebuie subliniat faptul ca acest produs poate fi utilizat de la o temperatura de 5°C si poate fi aplicat pana la faza de burduf. In al doilea rand, as vrea sa subliniez o problema cu care ne confruntam in vestul tarii, este vorba despre aparitia ambroziei, pe care acest produs o combate in diferite stadii de vegetatie. De aceea, ii indemn pe fermierii din zona sa aplice acest produs si sa respecte doza de administrare recomandata. Asa cum se intampla in cazul platformelor demonstrative, si la Semlac au existat doua parcele cu grau, una erbicidata, alta nu, iar diferentele au fost semnificative.

Tinand cont de diferentele de temperatura inregistrate in acest an, uneori noaptea fiind temperaturi negative care ajung la -5°C, erbicidul a lucrat foarte bine, nu exista concurenta in cultura si nici probleme de fitotoxicitate”, a precizat Silviu Drinovan.

Un al erbicid aplicat la Semlac a fost Bizon™, despre care reprezentantii companiei sustin ca va deveni produsul fanion aplicat in culturile de cereale. Contine 3 substante active extrem de eficiente care asigura un camp curat, fara concurenta.

“Daca ne referim la erbicidul Bizon™ putem spune ca este un erbicid aflat in cel de al treilea an de comercializare, dar despre care cred ca in 2-3 ani va fi cel mai vandut erbicid pentru cultura de cereale. De ce spun acest lucru? Pentru ca fermierii se vor convinge de faptul ca este extrem de eficient in combaterea tuturor buruienilor care apar in toamna, printre care Veronica spp, o buruiana care data aparuta in cultura consuma rapid elementele nutritive si apa. Are o foarte buna actiune reziduala si ofera protectie foarte indelungata impotriva buruienilor, motiv pentru care de cele mai multe ori nu este nevoie de aplicarea unui alt produs in primavara. Doza de aplicare pe hectar este de 1 litru si ofera o protectie absoluta culturilor de cereale”, a punctat Cosmin Ciobotaru.

Acesta a lansat si o provocare fermierilor care nu au incredere in erbicidarea de toamna, o moda mai noua, daca se poate spune asa, in randul fermierilor din tara noastra: primul MET, sau o prima aplicare in cultura cu un tanc al masinii de erbicidat, iar rezultatele pe care le vor obtine cu siguranta nu ii va dezamagi.

 

corteva3

 

Un aspect extrem de important in evolutia culturilor de cereale este aplicarea insecticidelor, iar in acest sens, compania Corteva Agriscience recomanda fermierilor produsul Transform ™, care contine o substanta activa noua - sulfoxaflor (Isoclast™ active) si se aplica intr-o doza mica – 48 g/ha.

“Transform™ este un alt produs inovativ care si-a demonstrat eficienta si in aceasta platforma iar tinta acestui insecticid este combaterea insectelor care au aparat bucal de intepat si supt. Stim ca in ultima perioada afidele au devenit o problema serioasa in culturile de cereale si reprezinta un vector de transmitere a virozelor, motiv pentru care culturile trebuie atent monitorizate, iar acolo unde fermierii intalnesc afide, trebuie sa aplice acest produs. De ce spun acest lucru? Pentru ca este un produs sistemic care are actiune de contact, translaminara, si ofera protectie pentru noile cresteri si pe o perioada mai lunga, chiar pana la 15 zile de la aplicare. Deci, insecticidul ofera o protectie de durata si gestioneaza foarte bine aparitia afidelor din cultura, motiv pentru care multi fermieri din vestul tarii au optat pentru aplicarea lui, iar in acest moment sunt foarte multumiti de decizia luata”, a mai declarat directorul zonei 6.

 

Evolus® este un alt produs binecunoscut de agricultorii din Romania, iar eficienta sa este demonstrata si prin faptul ca stocurile se epuizeaza destul de repede. “Cei mai mari cultivatori de cereale paioase din Romania il aplica de foarte multi ani si chiar daca a lipsit din piata un an, in acest moment pot spune ca au fost tratate cu acest fungicid cca. 200.000 ha si sper ca anul viitor suprafata tratata cu acest produs sa creasca. Contine 3 substante si poate fi aplicat pe toata perioada de vegetatie. Cel mai adesea fermierii il aplica in primul tratament pentru combaterea fainarii, doza de aplicare difera in functie de masa foliara pe care o are lanul in momentul aplicarii, deci poate varia de la 0.75 pana la 1 litru. Modul de actiune asupra culturii i-a convins pe fermieri si daca a fost cazul, acestia l-au aplicat si in cel de al 3-lea tratament pentru boala spicului si pentru fuzarioza la spic“, a specificat Cosmin Ciobotaru.

 

Concluzionand, Cosmin Ciobotaru le-a oferit si o veste buna tuturor fermierilor, adica o campanie de vanzare avantajoasa: “In urma vizitei pe campurile din judetele Timis si Arad, am constat faptul ca culturile arata mai bine decat cele din sudul si estul tarii. Fermierii s-au aflat in imposibilitatea de a aplica unele produse pentru protectia plantelor, de aceea exista cantitati importante de produse care au fost retrase de la nivelul fermei, iar compania Corteva Agriscience a luat totul inapoi. Motiv pentru care avem in acest moment un stoc important de Pixxaro™ Super. Asadar suntem intr-o campanie de lichidare de stoc, care dupa cum bine stiti presupune reduceri substantiale, dar si termene de plata generoase – 31 iulie 2021“.