Controale in peste 200 de ferme agricole si in trafic pentru prevenirea extinderii pestei porcine

Conducerea Directiei Sanitar-Veterinare si Siguranta Alimentelor (DSVSA) Covasna a anuntat ca saptamana aceasta va demara controale in peste 200 de ferme agricole, precum si in trafic pentru prevenirea extinderii pestei porcine in judet.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 30 Iulie 2019

Directorul executiv al DSVSA Covasna, Siko Barabasi Sandor, a precizat ca in zilele urmatoare va fi convocat la nivel judetean Centrul Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) pentru a se lua in discutie masurile necesare pentru combaterea extinderii pestei porcine, respectiv efectuarea de controale la exploatatiile de porcine, la stane, tabere de vara, cantoane sau locuri izolate, depistarea cresterii ilegale a suinelor sau comercializarea ilegala a acestora, organizarea de controale zilnice pe arterele rutiere principale si secundare, precum si reducerea efectivelor de mistreti.

„Evolutia si extinderea galopanta a pestei porcine africane impune intensificarea masurilor de control. In aceasta saptamana vor incepe controalele privind respectarea de catre agricultori a cerintelor legale de eco-conditionalitate si a bunelor practici agricole si de mediu. La nivelul judetului Covasna vor fi controlate peste 200 de exploatatii”, a mentionat Siko Barabasi Sandor, ntr-o postare pe internet.

Covasna s-a aflat, in perioada februarie-aprilie, pe lista judetelor afectate de pesta porcina, dupa depistarea a doua focare in localitatile Sfantu Gheorghe si Valea Crisului. In perioada mentionata, in zonele de supraveghere si cele de protectie au fost inspectate 1135 de gospodarii cu porcine si au fost ucisi preventiv aproape 140 de porci.