Continua campania de impuscarea a mistretilor pentru stoparea raspandirii PPA

In Harghita, vanatorii continua impuscarea mistretilor de pe fondul de vanatoarea din apropierea comunei Martinis, unde a fost confirmata pesta porcina africana, pentru a evita transmiterea virusului pe alte fonduri de vanatoare si in gospodariile populatiei.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 07 Ianuarie 2020

Potrivit directorul adjunct al Directiei Sanitar Veterinare Harghita, dr. Cristina Antal, in luna decembrie au fost impuscati 12 mistreti din cei aproximativ 80, aflati in fondul de vanatoare respectiv. Campania de impuscare a mistretilor va continua si luna aceasta si se realizeaza prin panda si dibuire, vanatorile autorizate la mistreti sunt interzise in aceasta perioada.

De la fiecare din cei 12 mistreti impuscati s-au recoltat probe pentru pesta porcina africana si nu a fost evidentiat niciun rezultat pozitiv, autoritatile sanitar-veterinare sperand ca exemplarul infectat sa fi fost un caz izolat.

In cursul anului 2019 au fost examinate 175 de probe pentru pesta porcina africana de la mistreti impuscati si nu a fost nicio proba pozitiva.

In acelasi timp, au fost gasiti morti noua mistreti, o singura proba fiind gasita pozitiva, respectiv la exemplarul identificat in apropierea satului Ghipes, comuna Martinis.

Zona afectata a fost supusa unui proces de dezinfectie, care se va efectua periodic. In luna decembrie, dupa aparitia focarului, s-au efectuat 67 de controale in trafic si a fost aplicata o amenda contraventionala in valoare de 720 de lei, a mai spus dr. Cristina Antal.