Conditiile meteo nefavorabile vor reduce productia de vin a Frantei

Productia de vin a Frantei va fi cu 12% mai mica in acest an comparativ cu 2018, dupa ce viile au fost afectate de inghet, seceta si grindina, insa calitatea va ramane la un nivel bun, a estimat Ministerul francez al Agriculturii, informeaza Reuters.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Joi, 29 August 2019

Conform acestora pentru 2019, Ministerul francez al Agriculturii se asteapta in acest an la o productie de 43,4 milioane hectolitri de vin, in scadere fata de 49,4 milioane hectolitri in 2018, cand productia de vin a profitat de pe urma conditiilor meteo favorabile.

In urma cu o luna, acelasi Minister francez al Agriculturii miza in acest an pe o productie de vin cuprinsa intre 42,8 si 46,4 milioane hectolitri. Un hectolitru are 100 de litri si este echivalent cu aproximativ 133 de sticle standard de vin.

Potrivit autoritatilor, situatia variaza de la o regiune la alta. Temperaturile record din lunile iunie şi iulie au afectat unele dintre regiuni viticole din sudul Franţei, precum Gard, Herault sau Var. Pe de alta parte, caderile de grindina au afectat viile din regiunea Beaujolais, in cazul carora se preconizeaza o scadere de 26% a productiei in acest an. Productia viticultorilor din regiunea Champagne ar urma sa scada cu 17% din cauza vremii secetoase, in timp ce in cazul vinurilor de Bordeaux productia ar urma sa scada cu 4%.

Recoltatul strugurilor in Franta are loc la sfarsitul verii si inceputul toamnei, iar Ministerul Agriculturii a subliniat ca estimarile sale sunt preliminare, avand in vedere incertitudinile cu privire la conditiile meteo pana la recoltare.

Separat, ministrul francez al Finantelor, Bruno Le Maire, a declarat ca amenintarea unor tarife vamale suplimentare impuse de autoritatile americane pentru vinurile franceze s-a redus, chiar daca nu a disparut complet, in urma compromisului franco-american cu privire la taxarea gigantilor din domeniul digital, la care s-a ajuns cu ocazia summitului G7 de la Biarritz.

Franta a stabilit anul trecut un nou record in materie de exporturi de vin si alcool, cu o cifra de afaceri de 13,2 miliarde euro. Principalele cinci piete au fost SUA (3,2 miliarde euro), Marea Britanie (1,3 miliarde euro), China (un miliard de euro), Singapore (901 milioane euro) si Germania (878 milioane euro).