Conditiile de sprijin pentru comercializarea lânii, schimbate

Anul acesta, se va monitoriza mai atent ceea ce se intampla in cadrul programului de minimis privind sustinerea crescatorilor de ovine pentru comercializarea lanii. Asta din cauza ca, in multe situatii, colectarea s-a facut doar scriptic, dar s-au raportat si cantitati de 36 de kilograme de lana pe animal, a declarat, ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Joi, 13 Februarie 2020

„Anul trecut, apetenta beneficiarilor pentru acest program a fost mult mai mica decat in anii precedenti. De aceea, anul acesta o sa monitorizam mai atent ceea ce se intampla, pentru ca, la un control facut de colegii din minister, s-a observat ca in foarte multe situatii colectarea de lana s-a realizat doar scriptic, fara a se ridica efectiv cantitatile de lana facute dupa tunsori. S-au constatat cantitati de lana raportate pe un animal de 13,9 kilograme, chiar si 36 de kilograme de lana pe animal la un fermier", a precizat Oros, intr-o conferinta de presa.

In acest context, seful MADR a anuntat ca anul acesta va fi introdus ca element de noutate in program cantitatea maxima de lana pe cap de oaie pentru care trebuie facuta dovada comercializarii, respectiv 4 kilograme pe animal.

„Am modificat cantitatea maxima de lana pe cap de oaie pentru care trebuie facuta dovada comercializarii la 4 kilograme maxim si, impreuna cu sectorul ovin, cautam si alte solutii pentru a valorifica aceasta lana.In primul rand trebuie sa cautam un potential de prelucrare, atat pentru industria textila, cat si pentru industria de constructii. Daca ne uitam pe balanta privind importul si exportul de lana, vom constata ca exportam cantitati impresionante de lana neprelucrata la niste sume foarte mici si importam cantitati mici la sume foarte mari. Practic, exportam si aici subventiile pe care le dam", a mai spus seful MADR.

Intrebat unde a fost descoperita acea raportare si ce masuri au fost luate, Oros si-a nuantat declaratia, specificand ca e vorba de media de lana care a fost raportata intr-o exploatatie. „Nu pe o oaie. Intr-o exploatatie, media de lana care a fost raportata a fost de 36 de kilograme pe animal, nu la o oaie, la toate oile. Deocamdata, am descoperit in doua judete, in Sibiu si Bihor. Controlul s-a extins, iar notele de control au fostinainte Inspectoratului de Politie. (...) Acum va fi maximum 4 kg/cap si vom incerca sa monitorizam mai atent si anul viitor sa incercam sa schimbam, sa fie mai atractiv si sa nu se mai intample aberatiile acestea", a explicat ministrul.