Ciolos: „Multi fermieri au subventii de milioane de euro, fara sa justifice folosirea banilor"

Romania negociaza pe plafonarea subventiilor agricole doua variante cu Comisia Europeana in noua Politica Agricola Comuna, una vizand plafonarea voluntara cu plata redistributiva, iar cealalta plafonarea la 300.000 de euro fara cheltuielile legate cu forta de munca, a declarat, joi, ministrul demis al Agriculturii, Adrian Oros.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Vineri, 07 Februarie 2020

In acest context, Dacian Ciolos, presedintele Grupului Renew Europe, membru al Comisiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala in Parlamentul European, prezent in panelul de dezbateri, a subliniat ca principala problema care a dus la acest obiectiv al plafonarii subventiilor vine din perceptia ca multi agricultori primesc bani fara sa justifice modul in care sunt folositi.

„Pozitia mea este ca principala problema care a dus la acest obiectiv al plafonarii subventiilor si limitarii lor vine din perceptia care exista in spatiul public ca multi agricultori primesc bani, sute de mii, chiar milioane de euro si zeci de milioane de euro fara sa dea seama modului in care sunt folositi, doar plata la hectar", a spus Ciolos.

De asemenea, europarlamentarul roman sustine ca fondurile care trec de acel plafon raman in tara, „Romania nu pierde acei bani", dar s-ar putea negocia ca suma sa ramana chiar in acea ferma cu conditia ca banii sa fie atribuiti unor masuri de investitii.

„Cred ca una dintre solutii pe care o putem oferi la o varianta de rezolvare a acestei chestiuni a plafonarii este ca suma ce trece de acel plafon - care si acela va fi negociat - trebuie sa fie clar ca ramane in tara. Deci, Romania nu pierde acei bani. In al doilea rand eu as sustine chiar ideea ca banii sau cea mai mare parte din banii respectivi sa ramana in ferma respectiva, dar cu conditia ca ei sa fie atribuiti unor masuri de investitii in domenii care sa raspunda la aceste provocari la care si agricultura trebuie sa faca fata si sa fie creatoare de oportunitati pentru agricultori. Adica investesti in tehnologia digitala pentru ferma, investesti in valorificarea produselor pe piata, investesti in atragerea de tineri si crearea de locuri de munca in ferme si in procese de diversificare a activitatii din ferma, care sa fie favorabile si comunitatii pe teritoriul pe care ai terenurile agricole. Cred ca aproape ca nu este fermier care sa nu aiba teren agricol pe cel putin doua sau trei comune. Daca venim cu astfel de idei eu cred ca putem cu totul justifica faptul ca banii respectivi sunt folositi pentru a atinge obiective care sunt stabilite ca prioritare la nivel european", a mai spus Dacian Ciolos.