Cinci cooperative vor livra lunar 15.000 de tone de legume sub brandul “Tara Mea”

Cinci cooperative agricole din marile bazine legumicole din tara - judetele Dambovita, Hunedoara, Ilfov si Olt - vor livra peste 15.000 de tone de legume lunar sub umbrela Cooperativei “Tara Mea”, cea mai mare cooperativa agricola din Romania cu peste 1.000 de fermieri.

Scris de Agro Food, Marti, 03 Noiembrie 2020
“Suntem mandri sa integram in familia 'Tara Mea' bazinele Vidra, Lunguletu, Hunedoara, Ilfov si Izbiceni. Impreuna, cooperativele au aproximativ 200 de membri in judetele Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova si Buzau si dispun de peste 100 de hectare de solarii si culturi de legume in camp, 150 hectare de livada si 1.000 de hectare de culturi vegetale. Legumele de la Vidra, Lunguletu si Izbiceni sunt apreciate pe piata din toata tara”, a declarat Florin Burculescu, presedintele Cooperativei “Tara Mea”.

 

Acesta a precizat ca intentioneaza sa livreze legumele preluate din aceste zone in aproape toate marile lanturi de retail din Romania. El sustine ca vor fi introduse standarde de cost, ceea ce va permite fermierilor sa primeasca un pret corect tot anul. De asemenea, legumicultorii doresc si introducerea unor standarde fitosanitare si de ambalaj.

 

Odata cu adeziunea la “Tara Mea”, cele cinci cooperative vor beneficia de experienta si expertiza specialistilor Cooperativei Agricole “Tara Mea” si vor avea acces la toate facilitatile.

 

Membrii celor cinci cooperative vor livra peste 35 de sortimente de legume, precum radacinoase, cartofi, ardei, varza, vinete, castraveti, salata, conopida, ceapa, usturoi etc., o parte dintre acestea urmand sa se regaseasca pe piata din Romania si in extrasezon.

 

Presedintele Cooperativei “Tara Mea” intentioneaza sa demareze un proiect national prin care fermierii sa invete sa-si livreze in mod centralizat produsele pe care le obtin.

 

Productia de legume a Romaniei a fost anul acesta cu 30% mai mica decat anul trecut, insa aceasta scadere a fost compensata prin pret, care a fost mai ridicat.

 

“Am avut anul acesta extreme de temperatura. Ziua am avut 30 de grade, iar seara 17 grade. In luna mai am avut 9 grade, iar acest stres termic a influentat productia. Practic, productia de legume s-a redus anul acesta de la extremele de temperatura, insa am compensat prin pret. De exemplu, anul acesta gogoneaua cea mai mica s-a vandut la 2 lei/kg, in timp ce anul trecut nu se vindea. Vom avea probleme la rosii din cauza tutei absolute (un daunator grav al culturilor de rosii - n. r.) si cred ca pretul va urca. Nu sunt remedii pentru acest daunator”, a spus presedintele Cooperativei Vidra din judetul Ilfov, Gheorghe Vlad.

 

Cooperativa “Tara Mea”a reusit sa livreze in acest sezon peste 10.000 de tone de legume romanesti - rosii, castraveti, ardei, ceapa - furnizate de 300 de producatori din marile bazine legumicole ale tarii. Cooperativa a investit, in ultimii doi ani, aproape 1 milion de euro in ferma proprie aflata la Ciolpani, langa Bucuresti. Aceasta are activitati pornind de la cultivarea legumelor, procesarea lactatelor si pana la productia de carne de porc si pasare, produse finite si bacanie.

 

In prezent, “Tara Mea” pregateste cea mai mare platforma nationala de legume, instrument online care va asigura contactul direct intre fermierii locali si hypermarketuri, fara intermediari, scopul declarat fiind reducerea la jumatate a importurilor. Brandul “Tara Mea” livreaza, inca din 1996, produse romanesti autentice, de cea mai buna calitate.

 

Potrivit unui studiu realizat de Cooperativa “Tara Mea”, dat publicitatii in luna iulie, importurile de legume au crescut in Romania in 2019, pana la o valoare de 516 milioane de euro, in topul produselor fiind legumele congelate, cartofii, morcovii, legumele pastai uscate si tomatele.

 

Importul de legume a fost consemnat inclusiv in lunile iulie - august 2019, cand Romania abunda de legume autohtone.

 

In 2019, importurile de legume au atins 740.000 de tone, in valoare de 516 milioane de euro, raportat la 678.318 tone si o valoare de 424,3 milioane de euro, in 2018, arata statistica oficiala.

 

Principalii furnizori de legume au fost Olanda si Polonia, cu peste 10.000 de tone, urmate de Turcia, Germania, Franta, Grecia, Ungaria, Spania, Italia si Egipt.

 

Pe de alta parte, exporturile au atins 121.000 de tone, in valoare de 95,6 milioane de euro. Anul trecut, Romania a produs 3,57 milioane de tone de legume, in scadere fata de anul anterior, cand se atinsese un volum de 3,7 milioane de tone.