China acorda subventii crescatorilor de porci afectati de pesta porcina africana

Comisia Nationala de Dezvoltare si Reforma din China (NDRC) a anuntat ca va acorda subventii de pana la cinci milioane de yuani (700.000 dolari) pentru sprijinirea infiintarii unor crescatorii mari de porci, cea mai recenta masura luata in vederea stabilizarii productiei, in conditiile in care pesta porcina africana a afectat semnificativ efectivele de porcine din statul asiatic, transmit Xinhua si Reuters.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 10 Septembrie 2019

Subventiile - care vor fi de cel putin 500.000 yuani, dar nu mai mult de 30% din totalul proiectului de investitii - vor fi acordate pana la finalul lui 2020. De asemenea, ele pot fi acordate si fermierilor care vor sa se extinda, iar fondurile vor ajuta producatorii sa-si acopere costurile cu echipamentele necesare pentru a preveni boala si cu procesul automatizat de hranire a animalelor.

Decizia autoritatilor vine dupa ce efectivele de porcine ale Chinei - cele mai mari din lume - au scazut cu aproape o treime fata de anul trecut, din cauza epidemiei de pesta porcina africana.

Multi oameni cred ca pierderile sunt chiar mai mari, de aproximativ jumatate din efective.

In iunie, pretul carnii de porc a crescut semnificativ in statul asiatic, din cauza reducerii furnizarilor, ajungand luna trecuta la un nivel record, iar autoritatile de la Beijing au avertizat ca pretul ar putea creste in continuare, ceea ce-i va afecta pe consumatori.

„Este clar ca principalii 40 - 50 de producatori vor beneficia de aceste subventii”, a apreciat Ron Lane, director de vanzari la Big Dutchman, o firma de echipamente germana cu operatiuni in China.

Constructia unei ferme moderne necesita intre 10.000 si 12.000 yuani per scroafa, a explicat Ron Lane, fara a include costurile propriu-zise cu porcii sau terenul. Aceasta inseamna ca sunt acoperite aproximativ 20% din costurile de constructie pentru o ferma cu 2.000 de scroafe, a adaugat Ron Lane.

China este cel mai mare producator din lume si cel mai mare consumator de carne de porc. In ultimele luni, pesta porcina africana s-a extins in fiecare provincie din statul asiatic, ducand la sacrificarea a milioane de animale si determinand China sa apeleze la importuri.