China a depasit Statele Unite, devenind cel mai mare partener comercial al Uniunii Europene

In trimestrul doi din 2021, valoarea exporturilor de bunuri ale UE catre tarile din afara blocului comunitar a fost usor peste nivelul din primul trimestru din 2019, iar China a depasit Statele Unite, devenind cel mai mare partener comercial al Uniunii Europene, arata datele publicat de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Scris de Agro Food, Vineri, 10 Septembrie 2021
Valoarea importurilor UE a crescut semnificativ in trimestrul doi din 2021, in urma redresarii economiei, astfel incat excedentul comercial al UE a scazut de la 46 la 29 miliarde de euro.
 
Intre primul trimestru din 2019 si trimestrul doi din 2021, procentul importurilor din China a crescut cu patru puncte procentuale (pp). Procentul importurilor din Elvetia a inregistrat o crestere de 0,7 pp, in timp ce importurile din Marea Britanie, Rusia si Statele Unite au scazut cu 3,4 pp, 1,1 pp, si, respectiv, 1 pp. Aceste scaderi au fost cauzate de pandemie si, in cazul Marii Britanii, si de Brexit.
 
Intre primul trimestru din 2019 si trimestrul doi din 2021, procentul Chinei in exporturile UE de bunuri a urcat cu 1,5 pp, iar al Marii Britanii a scazut cu 3,2 pp. Procentul Elvetiei, Rusiei si Statelor Unite au urcat toate cu mai putin de 0,6 pp.