Ce planuri are AIPROM in anul 2020

Pentru Asociatia Industriei de Protectia Plantelor din România (AIPROM) anul 2020 este dedicat sanatatii plantelor si evenimentele organizate in acest an se vor desfasura sub sloganul „2020 – anul international al sanatatii plantelor”.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Marti, 14 Ianuarie 2020

Evenimentele vor avea ca principal obiectiv cresterea gradului de constientizare a rolului pe care industria de protectia plantelor il are in asigurarea sanatatii plantelor, precum si contributia industriei la furnizarea necesarului de hrana in continua crestere a populatiei. Astfel, politicile si actiunile de promovare a sanatatii plantelor sunt fundamentale pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabila.

SCAPA de ambalaje - GRATUIT

In acelasi timp, AIPROM se implica activ in protejarea mediul si a producatorilor agricoli. Actiunile de protejare a mediului se concentreaza in jurul proiectului SCAPA - Sistemul de Colectare a Ambalajelor de Pesticide ce presupune colectare, transport si valorificarea deseurilor de ambalaje din plastic, metal si hartie provenite de la produsele de protectia plantelor (PPP) importate sau produse in Romania de catre companiile care sustin sistemul. Incepand cu anul 2008, campania de colectare a ambalajelor se desfasoara la nivel national sub sloganul "SCAPA de ambalaje!".

Toate serviciile de colectare prin SCAPA sunt gratuite atat pentru fermieri cat si pentru distribuitorii produselor, cu respectarea stricta a Conditiilor de preluare ale sistemului. Preluarea ambalajelor este realizata prin intermediul operatorului Ecorec Recycling, furnizorul serviciilor de inspectie, transport si valorificare a ambalajelor ridicate din cele 70 de Centre de Colectare distribuite in toate judetele.

Orice fermier sau distribuitor care utilizeaza sau comercializeaza produse de protectia plantelor ale membrilor SCAPA poate preda gratuit cantitatea de ambalaje pe care o detine, respectand Conditiile de Preluare la cele 70 de Centre de Colectare SCAPA in timpul campaniilor de colectare. Cele 2 campanii de colectare anuale se desfasoara in perioadele mai-iunie, respectiv octombrie-noiembrie.

SCUT - toleranta zero fata de produsele contrafacute

Pentru asigurarea sanatatii plantelor se recomanda utilizarea de produse sigure, ce provin de la producatori autorizati. AIPROM se implica activ in combaterea utilizarii de produse contrafacute de protectia plantelor prin proiectul SCUT sustinut la nivel european de Asociatia Europeana de Protectie a Culturilor (ECPA). Proiectul se adreseaza distribuitorilor si utilizatorilor de produse de protectia plantelor in special, dar si autoritatilor si publicului larg. Este important ca toti actorii implicati in acest proces – producatori, formulatori, reambalatori, distribuitori, fermieri, autoritati competente - sa manifeste tolerantǎ zero fatǎ de produsele contrafǎcute de protectia plantelor.

SUI - Poarta echipament de protectie in timpul aplicarii tratamentelor

Protejarea fermierilor la aplicarea tratamentelor de protectia plantelor este la fel de importanta precum este protejarea mediului. SUI – Utilizarea in Siguranta a Produselor de Protectia Plantelor reprezinta proiectul prin care asociatia AIPROM isi propune sa aiba grija de sanatatea producatorilor agricoli prin imbunatatirea cunoasterii principiilor corecte de folosire a produselor de protectia plantelor, a utilizarii echipamentelor de protectie certificate, a respectarii regulilor de transport, depozitare si aplicare. Echipamentul minim recomandat in timpul aplicarii produselor de protectia plantelor trebuie sa cuprinda: combinezon, manusi, cizme, palarie/sapca, masca si ochelari de protectie. AIPROM lucreaza cu furnizori acreditati de echipament de protectie si va ajuta sa intrati in contact cu acestia.


TOPPS – prevenirea poluarii surselor de apa

Asociatia Europeana de Protectie a Culturilor (ECPA) impreuna cu AIPROM isi propune sa protejeze mediul dar si sursele de apa de contaminarea cu produse de protectia plantelor atat din surse punctuale (surse existente in cadrul fermei), cat si difuze (deviere, scurgere, drenaj). In acest sens a fost creat si implementat proiectul TOPPS (Pregatirea Operatorilor pentru prevenirea Poluarii de la Sursele Punctuale) in colaborare cu Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca.
TOPPS identifica si defineste cele mai bune practici, pe care ulterior le promoveaza prin recomandari, instruire si demonstratii in toata Europa.


Despre AIPROM

Asociatia Industriei de Protectia Plantelor din Romania, AIPROM, a fost infiintata in 2002 si reprezinta companiile care dezvolta, formuleaza si reambaleaza produse pentru protectia plantelor. AIPROM reprezinta peste 85% din piata de produse de protectia plantelor din Romania. Totodata, AIPROM este membru al Asociatiei Europene de Protectie a Culturilor - ECPA. Asociatia Industriei de Protectia Plantelor din Romania (AIPROM) are ca scop promovarea utilizarii responsabile a produselor pentru protectia plantelor in contextul agriculturii durabile, care combina respectul pentru sanatatea oamenilor, cu grija pentru un mediu sanatos, satisfacand, totodata, cererea pentru produsele agricole.