Care sunt fermierii campioni la floarea-soarelui din judetul Constanta

Si in Dobrogea hibrizii de floarea-soarelui Pioneer® au intrecut asteptarile fermierilor. Chiar daca, unii dintre ei au renuntat din cauza secetei sa aplice tehnologia necesara, rezultatele obtinute la proba cantarului le-au demonstrat inca o data faptul ca cei doi hibrizi - P64LE99 și P64LE25 sunt alegerea potrivita pentru a avea o recolta bogata.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Luni, 07 Octombrie 2019

Ionut Cosmin Constantinescu este primul fermier campion la floarea-soarelui din judetul Constanta. Lucreaza 230 ha, iar in acest an a semanat 30 ha cu floarea-soarelui, iar datorita hibrizilor P64LE25 și P64LE99 a obtinut o productie medie pe ferma de 4.625 kg/ha. „Floarea-soarelui a fost semanata dupa porumb, de aceea am arat si am discuit. La pregatirea terenului am aplicat 200 kg/ha de uree. In prima parte a lunii aprilie am semanat si am aplicat ingrasamant triplu 15 – 150 kg/ha. Cultura a primit doua erbicide, un fungicid si un ingrasamant foliar pe baza de bor – 5 l/ha, iar atunci cand am prasit, am aplicat si 150 kg/ha de azotat de amoniu. Recoltatul a avut loc la finalul lunii august, iar in urmatoarea campanie intentionez sa seman aceeasi suprafata cu floarea-soarelui si voi alege hibrizii P64LE99 si P64LE25”, a declarat fermierul campion. Un alt fermier campion din aceasta zona a tarii este domnul Mihai Raftu care lucreaza 2.500 ha, floarea-soarelui a avut in acest an pe 400 ha si a obtinut 4.600 kg/ha cu hibridulP64LE25.

„Am semanat dupa paioase, asa ca am arat in toamna, in primavara am discuit si am efectuat o lucrare cu combinatorul, dupa care am semanat la inceput de aprilie, atunci cand am fertilizat cu ingrasamant pe baza de azot – 33% si sulf – 22% - 100 kg/ha. Am erbicidat in doua treceri si doar atat am dat culturii, pentru ca era prea seceta si credeam ca nu o sa fie cultura prea buna, insa a plouat totusi si s-a indreptat, astfel ca am facut o productie buna”, a punctat fermierul constantean.

Mihai-Paul Peniu a semanat in acest an 430 ha cu floarea-soarelui, a ales hibrizii P64LE99 si P64LE25 si a obtinut o productie medie de 4.120 kg/ha. „In ferma am lucrat 1.700 ha si am semanat floarea-soarelui dupa grau. Asa ca, am dezmiristit si am semanat strat vegetal, dupa care l-am arat. In primavara am pregatit terenul cu combinatorul si am fertilizat cu ingrasamant complex 20.20.0 – 300 kg/ha. Semanatul a avut loc in jurul datei de 15 martie si am erbicidat o sigura data. Nu am aplicat niciun fel de tratament si nu am prasit. Am recoltat incepand cu data de 25 august, iar in urmatoarea campanie vom semana 410 cu floarea-soarelui. Vom ramane pe aceeasi hibrizi pentru ca am fost foarte multumiti”, a precizat fermierul campion. Hibrdul P64LE99 a fost in acest an si alegerea fermierul Florin Baditeanu care a obtinut 3.850 kg/ha.

In cadrul societatii SC Agrozoo Company SRL acesta lucreaza 1.100 ha, dintrecare, in aceasta campanie, 250 ha au fost semanate cu floarea-soarelui „Floarea-soarelui am semanat-o dupa grau, astfel ca in toamna am arat si am discuit, iar in primavara am lucrat terenul cu combinatorul, am semanat si fertilizat cu ingrasamant triplu 15 – 250 kg/ha. In vegetatie, atunci cand am prasit, am mai fertilizat cu 250 kg/ha de sulfat de amoniu si am erbicidat cu ExpressSun™. De regula, nu facem tratamente la floarea-soarelui, aceasta a fost toata tehnologia. Anul viitor vom semana in jur de 250 ha, vom alege aceeasi hibrizi ca in ultimii 5 ani – P64LE99 si P64LE25”, a specificat agricultorul.

Articol realizat de catre echipa Corteva Agriscience