Care sunt fermierii campioni la floarea-soarelui din judetele Suceava, Botosani si Iasi

Pentru agricultorii din nordul si nord-estul tarii, 2019 a fost un an cu productii imbucuratoare la cultura de floarea-soarelui.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Vineri, 25 Octombrie 2019

Atat in judetul Suceava, cat si in Botosani sau Iasi, fermierii fideli hibrizilor Pioneer® au avut de castigat la proba cantarului, motiv pentru care vor continua sa aleaga genetica Pioneer®.

 George Rotari din localitatea Danila, judetul Suceava, a ales in acest an  hibridul de floarea-soarelui P64LE99 si a obtinut o productie de 4.496 kg/ha. „Lucrez o suprafata de  460 ha, iar floarea-soarelui a ocupat in acest an 92 ha. Am semanat si pe sole unde am intors rapita, dar si pe terenuri unde planta premergatoare a fost porumbul. Terenul a fost arat, apoi pregatit cu combinatorul, in doua treceri, am semanat la jumatatea lunii aprilie, densitatea a variat intre 65.000 – 70.000 b.g/ha si tot atunci am aplicat 350 kg/ha de ingrasamant triplu 15. Am erbicidat doar cu Express® 50 SG, am tratat floarea cu fungicidul Tanos® 50 WG pana la aparitia butonului floral si am mai administrat un ingrasamant foliar pe baza de bor. Nu am mai aplicat nimic altceva si nici nu a fost cazul sa prasesc. Am recoltat la inceputul lunii septembrie, cred ca anul viitor voi semana in jur de 100 ha si sigur voi alege tot hibrizi Pioneer®”, a declarat fermierul campion.

In judetul Iasi cea mai buna productie a obtinut-o fermierul Plumbu Spiridon din localitatea Movileni, care a ales hibridul P64LE99 si a obtinut 4.400 kg/ha.

 In localitatea Bivolari din judetul Iasi isi desfasoara activitatea si urmatorul fermier campion - Ionut Rusu. Acesta lucreaza 800 ha, dintre care 300 ha au fost semanate in acest an cu floarea-soarelui, iar hibridul P64HE118 i-a oferit 4.100 kg/ha. „Respectam rotatia culturilor, de aceea au avut si diferite plante premergatoare. Aram intotdeauna si pregatim terenul in primavara  dintr-o singura trecere. In acest an am fertilizat inainte de semanat cu 400 kg/ha de ingrasamant triplu 16, am semanat apoi la jumatatea lunii aprilie, 65.000 - 67.000 b.g/ha. Am aplicat 2 erbicide, in doua treceri si am prasit cultura. Recoltatul a avut loc in perioada normala, astfel ca am inceput la finalul lunii august. Pentru anul viitor voi alege hibrizii P64LE99 si P64HE118, pentru ca ofera productii stabile”, a precizat fermierul.

 Un alt fermier campion din judetul Suceava este Petre Atomulesei, care a obtinut 4.033 kg/ha cu hibridul P64LE99. „Lucrez 336 ha, floarea-soarelui am avut pe 47 ha, iar rezultatul acesta foarte bun l-am obtinut pe un teren care nu a fost arat in jur de 30 de ani. Am aplicat aici si gunoi de grajd, de aceea cred ca a fost productia asa mare. Am arat, am intrat cu combinatorul si freza, dupa care am semanat pana in data de 20 aprilie. Am mai fertilizat cu 250 kg/ha de ingrasamant complex 18.46.0 si am administrat ingrasamant foliar in doua faze. Am erbicidat in 3 treceri si am prasit cultura, cam aceasta a fost tehnologia. Am recoltat pe data de 27 septembrie si chiar a fost imbucuratoare productia pe care am obtinut-o”, a punctat fermierul.

Nicolae Zamosteanu este agricultorul cu cele mai bune performante la cultura de floarea-soarelui din judetul Botosani. Acesta lucreaza 136 ha, pe 45 ha a avut in acest an  floarea-soarelui, iar hibridul P64LE25 i-a oferit 4.020 kg/ha. „Am intors rapita in primavara, pentru ca nu a avut densitatea corespunzatoare si am semanat floare. Am mai semanat si pe parcele unde planta premergatoare a fost graul, insa productia acesta am obtinut-o pe solele unde a fost intoarsa rapita. Noi scarificam si apoi pregatim terenul pentru semanat. In acest an am semanat 65.000 b.g/ha la inceputul lunii aprilie. Am administrat erbicidul Express® 50 SG si fungicidul Tanos® 50 WG, iar in ceea ce priveste fertilizarea am aplicat initial la rapita 200 kg/ha de ingrasamant 18.46.0 si atunci cand am semanat am mai dat 150 kg/ha de ingrasamant complex 20.20.0. A fost un an fara probleme, nu am prasit cultura, dar hibridul s-a comportat foarte bine. Am recoltat la sfarsitul lunii august, iar anul viitor voi semana circa 50 ha cu floare si cred ca voi alege acelasi hibrid”, a specificat agricultorul.

In comuna Miroslava din judetul Iasi, Adrian si Ionel Voinescu  lucreaza 80 ha, iar cu floarea-soarelui au avut 15 ha, semanate cu hibridul P64LE99, iar productia pe care au obtinut-o a fost de 4.000 kg/ha. „Am semanat floarea-soarelui dupa grau, astfel ca terenul l-am pregatit foarte bine cu discul, am fertilizat cu azot apoi am incorporat uree, in total 300 kg/ha. Am semanat la finalul lunii martie 75.000 b.g/ha, am aplicat un fungicid si un ingrasamant foliar, precum si erbicidul Express® 50 SG. Cultura a mers foarte bine si am recoltat la inceputul lunii septembrie”, a punctat Adrian Voinescu.

 Andrei Amariei este un alt fermier campion din judetul Iasi. Acesta a mizat pe hibridul P64LE99 si a obtinut 4.000  kg/ha.

 

Articol realizat de echipa Corteva Agriscience™