Ca urmare a schimbarilor climatice, fermierii americani au inceput sa cultive cafea

Fermierul David Armstrong tocmai a terminat de plantat ceea ce ar urma sa fie cea mai interesanta planta pe care familia sa a cultivat-o incepand din anul 1865, 20.000 de arbori de cafea, informeaza Reuters.

Scris de Agro Food, Joi, 23 Septembrie 2021
Interesant este ca ferma lui Armstrong nu este intr-o tara tropicala din America Centrala ci in localitatea Ventura, staul California, la doar 97 de kilometri sud de Los Angeles.
 
'Cred ca acum pot sa spun ca sunt un cultivator de cafea', se lauda David Armstrong dupa ce a plantat si ultimii arbusti de cafea de tip arabica.
 
Cafeaua este produsa in principal in regiunile dintre Tropicul Cancerului si Tropicul Capricornului, unde tari precum Brazilia Columbia, Etiopia si Vietnam au cea mai buna clima pentru arborii de cafea, care au nevoie de caldura constanta pentru a supravietui.
Insa schimbarile climatice modifica temperaturile in intreaga lume. Asta afecteaza culturile agricole in numeroase parti dar deschide si noi posibilitati in alte regiuni. Printre acestea se numara California si Florida unde cercetatorii studiaza posibilitatea de a cultiva cafea.
 
David Armstrong s-a alaturat recent unui grup de fermieri care au decis sa ia parte la cel mai mare program de cultivare de cafea in SUA. Aceasta tara este cel mai mare consumator mondial de cafea dar produce doar 0,01% din recolta mondiala de cafea, si toata aceasta productie are loc in Hawaii, unul din singurele doua state americane cu un climat tropical, alaturi de sudul statului Florida.
 
'Nu am niciun fel de experienta in cultivarea cafelei' spune Armstrong, care in mod normal cultiva citrice si avocado.
 
Potrivit Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), cafeaua utilizeaza cu 20% mai putina apa decat majoritatea fructelor. Apa a devenit o raritate in California dupa recentele secete si incendii de padure. In aceste conditii, multi fermieri au decis sa schimbe culturile pentru a face fata limitelor introduse cu privire la utilizarea apei.
 
'Am ajuns la 100.000 de arbusti de cafea', spune Jay Ruskey, fondator si director general la Frinj Coffee, o companie care ofera fermierilor interesati sa cultive cafea un parteneriat ce include seminte, procesare si marketing.
 
Momentan, Frinj Coffee este o mica firma care tinteste doar cumparatorii de tip high-end. Frinj vinde un saculet cu 5 uncii (140 de grame) de boabe de cafea pentru 80 de dolari, in timp ce lantul de cafenele Starbucks vinde un saculet de 8 uncii de cafea premium pentru 35 de dolari. In acest an, Frinj a produs doar 2.000 de livre (907 kilograme) de cafea uscata de la un numar de opt ferme.
 
'Suntem inca la inceput, crestem in termeni de ferme si capacitati de procesare. Incercam sa tinem pretul sus si vindem tot ceea ce producem', spune Ruskey, adaugand ca firma sa este deja profitabila.
 
Pe masura ce clima se incalzeste in sudul SUA, cercetatorii de la Universitatea din Florida lucreaza si ei la un program pilot pentru a vedea daca arborii de cafea pot supravietui in acest stat. Cercetarii tocmai au transplantat in camp deschis arbustii de cafea arabica care pana acum au crescut in sera, existand riscul ca plantele sa moara dupa ce vor fi expuse la frig atunci cand va veni iarna.
 
'Va fi pentru prima data cand vor fi testati', spune Diane Rowland, cercetatorul care conduce acest proiect. Rowland a precizat ca specialistii au decis sa plante arbustii de cafea langa arborii de citrice, o tehnica utilizata si in alt parti ale lumii deoarece arborii mai mari protejeaza de vant si ofera umbra arbustilor de cafea.
 
'Din cauza schimbarilor climatice, stim ca multe parti ale lumii vor avea probleme in cultivarea de cafea pentru ca va fi mult prea cald, asa ca Florida ar putea fi o optiune', spune Rowland.