Brazilia risca pierderea pietei europene daca elimina moratoriul privind cultivarea soia

Fermierii din Brazilia risca sa piarda piata europeana pentru produse de soia, estimata la cinci miliarde de dolari pe an, daca vor elimina asa numitul moratoriu care interzice traderilor de cereale sa cumpere oleaginoase din suprafetele defrisate din Amazonia, transmite Reuters.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Miercuri, 27 Noiembrie 2019

„Ideea fermierilor poate fi perceputa ca o provocare”, a afirmat pentru Reuters Nathalie Lecocq, director general al Asociatiei europene a procesatorilor de oleaginoase (FEDIOL).

Aprosoja, principalul grup care ii reprezinta pe cultivatorii de soia din Brazilia, doreste eliminarea moratoriului, care se aplica suprafetelor defrisate din Amazonia dupa 2008.

In schimb, asociatia braziliana Abiove, care ii reprezinta pe traderii de soia, doreste mentinerea moratoriului, si a anuntat ca anul trecut Europa a cumparat din statul sud-american faina de soia si boabe de soia in valoare de aproximativ cinci miliarde de dolari.

„Exporturile pe aceasta piata ar putea fi compromise daca moratoriul este contestat sau suspendat. Piata europeana, in urma ingrijorarilor consumatorilor privind modificarile climatice, cere din ce ce mai mult produse care nu provin din suprafete defrisate”, a declarat Lecocq.

Aprosoja a decis sa se opuna moratoriului deoarece sustine ca proprietarii de terenuri din regiunea Amazon sunt autorizati de Codul Silvic din Brazilia sa defriseze pana la 20% din suprafata pentru activitati agricole.

Si Guvernul brazilian sprijina eliminarea moratoriului, iar ministrul Agriculturii, Tereza Cristina, l-a descris ca „absurd”. Datele recente care arata cresterea defrisarilor vor determina consumatorii din UE sa respinga si mai mult produsele braziliene, avertizeaza Lecocq.

In septembrie, ministrul de Finante finlandez Mika Lintila a declarat ca Uniunea Europeana ar trebui sa blocheze importurile de carne de vita din Brazilia si, de asemenea, sa ia in considerare stoparea importurilor de soia pentru a pune presiune pe Guvernul brazilian sa stinga incendiile din Amazonia. 
Finlanda, care detine presedintia semestriala a UE, a cerut autoritatilor blocului comunitar „sa intrerupa importul de carne din Brazilia”, a declarat Lintila.

El a adaugat ca ia in considerare sa solicite acelasi lucru si in ceea ce priveste boabele de soia in scopul de „a creste presiunea, in asa fel incat Guvernul brazilian sa faca ceva in legatura cu incendiile de padure” din Amazonia.