Berarii Romaniei, campioni la informatii despre valoarea energetica a produselor

76% din berile aflate in portofoliile membrilor Asociatiei Berarii Romaniei au mentionata pe eticheta, fie in varianta ei fizica, fie in varianta ei online, valoarea energetica corespunzatoare pentru 100 ml de produs.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 11 Iunie 2019

Incepand din anul 2015, membrii Asociatiei Berarii Romaniei au ales sa aplice voluntar Regulamentul UE 1169/2011, referitor la informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare.

Astfel, pe parcursul a mai bine de patru ani, informatia privind valoarea energetica corespunzatoare pentru 100 ml de produs a fost inclusa progresiv pe etichete, fie in varianta lor tiparita, fie in varianta lor online, astfel incat consumatorii romani o pot regasi in prezent in cazul a 76% din produsele care apartin Berarilor Romaniei.

„Berarii Romaniei sunt sustinatori constanti ai dreptului la informare al iubitorilor romani de bere. De aceea, in mod voluntar, au decis sa ofere consumatorilor informatii relevante pentru ca acestia sa faca alegeri in cunostinta de cauza si in concordanta cu stilul lor de viata. Valoarea energetica a produsului este o informatie care vine in completarea listei ingredientelor de fabricare la care consumatorii aveau deja acces de foarte multi ani, demonstrand faptul ca Berarii Romaniei actioneaza in spiritul transparentei si respectului fata de consumator”, a declarat Julia Leferman, director general Asociatia Berarii Romaniei. 

Demersul Berarilor Romaniei este parte integranta a angajamentului asumat la nivel european, in 2015, de catre organizatia Berarii Europei, de a aplica voluntar Regulamentul UE 1169/2011 in randul celor peste 9.500 producatori de bere europeni pe care ii reprezinta.

Dupa aproape cinci ani de demers neintrerupt, Berarii Europei au raportat recent nivelul atins de integrare pe etichete a valorii energetice a produselor. Astfel, aplicarea voluntara a Regulamentului UE a facut ca in prezent 60% din berile comercializate in Europa sa aiba mentionata pe eticheta, fie in varianta ei fizica, fie in varianta ei online, valoarea energetica corespunzatoare pentru 100 ml produs.

In ambele cazuri, si la nivel local, si la nivel european, obiectivul de implementare stabilit pentru perioada 2015 - 2019 a fost depasit. Demersul va continua insa pana in momentul in care ponderea de implementare va atinge 100%.