Baza de date cu preturi a AFIR – platforma de achizitie pentru fermieri

Fermierii si procesatorii din Romania pot achizitiona hale si grajduri prin Baza de date cu preturi de referinta a Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) fara a mai parcurge procedura de achizitii.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Miercuri, 03 Iulie 2019

„Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a actualizat Baza de date cu preturi de referinta prin introducerea unor noi categorii de elemente, respectiv hale si grajduri. Astfel, pe pagina oficiala de internet, www.afir.info, a fost publicata cea mai recenta versiune a Ghidului bazei de date cu preturi de referinta pentru silozuri, sere, hale si grajduri utilizat pentru stabilirea modalitatii de introducere de noi elemente si de actualizare a informatiilor de catre trader”, se arata intr-un cominucat AFIR. 

Incepand cu 27 iunie 2019, producatorii, importatorii sau dealerii pot incarca on-line in Baza de date cu preturi de referinta a AFIR proiecte tip pentru hale si grajduri. Dupa verificarea de catre personalul Agentiei a noilor repere introduse si publicarea acestora in Baza de date online, beneficiarii privati ai PNDR vor putea achizitiona direct respectivele produse sau ansamble, fara a mai parcurge procedura de achizitie prin selectie de oferte.

„Am adaugat doua noi categorii in Baza de date cu preturi de referinta, mai precis hale si grajduri, pentru a veni in sprijinul beneficiarilor privati ai PNDR care pot acum sa-si achizitioneze direct aceste elemente, fara a mai parcurge nicio alta procedura de achizitie, dar cu respectarea prevederilor procedurale ale AFIR. Baza de date cu preturi de referinta reprezinta un instrument de lucru extrem de util pentru beneficiarii Programului si poate fi consultata de toti fermierii sau procesatorii care doresc sa afle costuri standard si specificatii tehnice pentru produse si echipamente de care au nevoie in dezvoltarea investitiilor pe care le realizeaza. Reamintim faptul ca documentele care vor fi transmise de catre cei care doresc sa inscrie noi elemente in Baza de date vor fi semnate doar electronic. In acest moment intreaga Baza de date a AFIR cuprinde peste 36.000 de elemente inscrise, respectiv silozuri, sere, utilaje, masini si echipamente specializate”, a precizat directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu. 

Preturile din Baza de date sunt exprimate in euro sau dolari si nu includ TVA.   AFIR precizeaza ca pretul inscris reprezinta pretul de vanzare catre beneficiar (cu transport, montaj, instructaj personal, punere in functiune, alte taxe etc.) iar pretul afisat on-line nu va cuprinde si pe cel al serviciilor de proiectare, acestea fiind obiectul procedurii de achizitii pentru beneficiari privati.