Atentie la produsele congelate! ANPC a dat amenzi de 1,7 mil lei

Inspectorii de la protectia consumatorilor au aplicat amenzi in valoare de peste 1,7 milioane de lei unor operatori economici care comercializau produse congelate in conditii neconforme.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Sambata, 10 August 2019

Potrivit sursei citate, in perioada 15 - 27 iulie 2019, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a desfasurat o serie de controale referitoare la modul de respectare a revederilor legale in ceea ce priveste conformitatea, comercializarea si modul de etichetare al roduselor alimentare comercializate sub forma congelata.

Astfel, la nivel national, au fost controlati 798 de operatori economici, iar la circa doua treimi intre acestia (64,5%) au fost constatate deficiente. Pe durata controalelor, a fost verificata o cantitate de peste 119,3 tone de produse alimentare congelate, din care mai mult de 34 tone (28,5%) nu se incadra in prevederile legale privind protectia consumatorilor.

Ca urmare a deficientelor constatate, au fost aplicate 596 de sanctiuni contraventionale, dintre care 264 de avertismente si 332 de amenzi contraventionale in valoare de 1.778.500 lei. De asemenea, s-a dispus oprirea definitiva si retragerea de la comercializare a 1,93 de tone de produse alimentare congelate, in valoare de 30.722 lei, si oprirea temporara de la comercializare a circa 20,8 tone de produse alimentare congelate, in valoare de 190.825 lei, pana la remedierea neconformitatilor
constatate.

Printre cele mai frecvente abateri intalnite in timpul actiunilor de control s-au aflat: comercializarea produselor alimentare congelate ce prezentau modificari organoleptice, comercializarea produselor alimentare congelate in ambalaje deteriorate, rupte, care nu asigurau etanseitatea, nerespectarea conditiilor la depozitarea a alimentelor congelate, precum si lipsa afisarii
preturilor sau afisarea acestora intr-un loc greu vizibil/greu lizibil.