Asociatia Administratorilor de Piete: Nu inchideti pietele!

Este important ca toate pietele agroalimentare permanente din tara sa ramana deschise, sustine Asociatia Administratorilor de Piete din Romania.

Scris de Agro Food, Vineri, 06 Noiembrie 2020
Reactia vine dupa ce autoritatile au anuntat noi restrictii pentru prevenirea raspandirii virusului SARS-CoV-2, printre care si inchiderea pietelor. Asociatia transmite ca, de la inceputul pandemiei, administratorii de piete au avut ca prioritate respectarea si adoptarea tuturor masurilor dispuse pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, avand ca obiectiv principal protejarea producatorilor agricoli, a comerciantilor si a cumparatorilor. De altfel, ca urmare a adoptarii acestor masuri pana in prezent nu s-a inregistrat niciun focar de COVID-19 in pietele agroalimentare.
 
Activitatea desfasurata in piete si targuri trebuie analizata in colaborare cu autoritatile publice locale si masurile restrictive sa fie luate doar acolo unde este cazul, spune Asociatia Administratorilor de Piete din Romania.
 
“Consideram ca nu este normal sa generalizam, nu este corect sa se dispuna inchiderea pietelor agroalimentare doar pentru ca s-a considerat ca administratorii Pietei Obor din Bucuresti nu au urmarit respectarea masurilor. Atata timp cat minimarket-urile cu aceleasi suprafete sau mai mici raman deschise consideram ca si magazinele din incinta sau din jurul pietelor ar trebui sa ramana deschise, pentru ca aici masurile de prevenire pot fi adoptate, urmarite si respectate mult mai usor. Consideram ca ar fi normal ca masurile de restrictionare a activitatilor din piete sa fie luate punctual, acolo unde se constata ca administratorii pietelor nu respecta masurile impuse de autoritati pentru prevenirea si combaterea pandemiei COVID-19“, a transmis Asociatia printr-un comunicat de presa.
 
In situatia in care pietele agroalimentare se vor inchide producatorii agricoli nu vor avea unde sa-si vanda fructele si legumele si vor fi nevoiti sa le arunce. In pietele agroalimentare isi desfasoara activitatea un numar mare de producatori agricoli si comercianti, atat la mese cat si in spatiile comerciale din jurul sau din incinta pietelor, activitatile comerciale desfasurate constituind o veriga importanta in economia tarii.
 
De asemenea, producatorii de paine, de lactate, de carne si produse din carne isi desfasoara activitatea doar in spatii inchise, astfel incat acestia vor fi in imposibilitate sa-si valorifice marfa, iar populatia nu ar avea de unde sa se aprovizioneze cu produse proaspete si sanatoase, produse in Romania.
 
Asociaţia Administratorilor de Pieţe din Romania este o asociatie care reuneste 35 de entitati membre (institutii si societati comerciale) din intreaga tara. AAPR este cea care a introdus pentru prima data plata cu cardul in pietele din Romania si este, din 2013, membru al Uniunii Mondiale a Pietelor cu Amanuntul si En-gros, asociatie internationala non-profit dedicata promovarii schimbului international de informatii privind pietele en-gros si cu amanuntul, cu scopul de a imbunatati constructia lor, organizarea si managementul.