Arabia Saudita relaxeaza cerintele pentru importurile de grau

Decizia Arabiei Saudite de a-si ajusta cerintele pentru importurile de grau, deschizand calea pentru granele de la Marea Neagra, va provoca dificultati semnificative unor exportatori din UE, care vor trebui sa caute piete alternative, apreciaza traderii.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Luni, 12 August 2019

Autoritatea Generala pentru Aprovizionare (SAGO) din Arabia Saudita, entitatea responsabila pentru achizitiile strategice de grau in numele statului arab, a anuntat ca va relaxa criteriile privind pagubele provocate de insecte pentru urmatoarea licitatie de importuri de grau. De mai mult timp Rusia incearca sa obtina acces la piata graului din Arabia Saudita, ca parte a incercarilor Moscovei de a-si majora cota de piata in Orientul Mijlociu si Africa de Nord, in detrimentul UE si SUA.

Desi intrarea graului rusesc in Arabia Saudita se bucura de o atentie majora, traderii subliniaza ca ar putea creste si cantitatile de grau exportate de Ucraina, Romania sau Bulgaria. Insa succesul graului de la Marea Neagra pe piata saudita depinde de calitatea sa, apreciaza traderii.

Arabia Saudita, Algeria si Irak sunt trei piete majore unde graul rusesc nu a putut participa la licitatiile organizate de stat. Dar graul rusesc este atat de ieftin incat, cu avantajele oferite de costurile reduse de livrare, ar putea domina pietele daca i s-ar permite, a explicat un trader european. Traderii se asteapta ca graul rusesc sa fie vandut masiv pe piata din Arabia Saudita, provocand dificultati semnificative actualilor furnizori din UE.

In acest sezon cea mai mare cantitate de grau achizitionata de Arabia Saudita a provenit din Germania, astfel incat Berlinul va avea cel mai mult de pierdut, avertizeaza un trader german. Si Polonia si statele baltice se vor confrunta cu pierderi, adauga acesta.

In sezonul agricol 2018/2019, care a inceput in iulie 2018, Germania a exportat 673.000 de tone de grau catre Arabia Saudita pana la 31 mai 2019. Exporturile totale de grau german s-au ridicat la 2,2 milioane de tone, arata datele oficiale. O alternativa pentru graul din Germania ar fi exportarea lui in Algeria, apreciaza traderii.

Pana in 2015, Rusia intentioneaza sa investeasca zece de miliarde de dolari in sectorul granelor, si vrea sa-si extinda exporturile in tari ca Algeria si Arabia Saudita, care sunt cruciale pentru exporturile UE. "In ziua in care Algeria va prefera graul din Rusia, soarta Frantei e pecetluita. Pana cand nu vor putea concura cu calitatea si pretul graului de la Marea Neagra, cooperativele franceze se pot consolida cat vor, nu se va schimba nimic", sustine un analist.

Livrarile catre Algeria reprezinta mai mult de jumatate din exporturile de grau moale ale Frantei in afara UE, in 2018/19. In prezent, cerintele stricte de la licitatiile din Algeria exclud efectiv furnizarile de la Marea Neagra.