Aproximativ o treime dintre cherhanalele din Delta au contracte cu Bursa de peste

Aproape o treime din centrele de vanzare a pestelui din Delta au incheiat contracte de vanzare cu Bursa de peste din Tulcea, astfel ca, in perioada septembrie-noiembrie, sucursala Casei Unirea a intermediat vanzarea a aproximativ 60 de tone de produs.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 10 Decembrie 2019

Directorul sucursalei tulcene, Dragos Gavrila, a declarat ca a incheiat contracte de preluare a pestelui din 14 cherhanale din Delta si a inceput in aceasta saptamana negocierile cu alte trei puncte care vor vinde bursei cantitatile cumparate de la pescari.

„Activitatea in cladirea de pe malul Dunarii a inceput in luna septembrie. De atunci pana la finele lunii trecute aproape 60 de tone de peste au trecut prin aceasta locatie. Saptamana trecuta in depozite, aveam aproximativ sase tone de peste”, a afirmat Gavrila.

Pestele preluat de la cherhanalele din Delta ajunge la sapte societati, din care una este retailer.

„Conform legii, putem achizitiona doar de la pescarii din Tulcea. Cand se va da drumul centrului din Chilia Veche, se va putea lucra si cu pescarii din Chilia. Acum, lucram cu centrele de prima vanzare care conditioneaza marfa si o aduc la un standard de calitate pentru clientii nostril”, a mentionat directorul sucursalei Casa Unirea.

Specia predominanta in capturile inregistrate de Bursa de peste este carasul, iar principala problema a sucursalei Casei Unirea este identificarea modalitatilor de a da plus valoare pestelui prin procesare.

„Acum, pestele pleaca din Delta ca materie prima. Trebuie sa gasim o solutie prin care sa dam valoare acestui peste. Fiind o marfa naturala, are un alt gust si asa cum mergem in alte tari si mancam un peste de acvacultura la un pret si un peste din mediul natural la un pret de cinci ori mai mare, asa ar trebui sa ne dam seama ca marfa din Delta este altceva decat pestele crescut intr-o balta si furajat”, a afirmat Gavrila.

In prezent, bursa are trei produse marcate „Casa Unirea”, respectiv scrumbia de Dunare afumata, batog de crap argintiu si batog de rechin, care se vand in magazinele Casei Unirea.

„Fiind o firma de stat, avem nevoie de sustinerea ministrului Agriculturii pentru a evolua si pentru a-i ajuta si pe oamenii din Delta sa aiba un alt trai”, a mai spus directorul sucursalei tulcene a Casei Unirea.

Directorul uneia dintre firmele care au incheiat un contract cu bursa din Tulcea, Cristian Ignat, a declarat ca principalul avantaj pe care-l are ca furnizor de materie prima este seriozitatea in ceea ce priveste plata pestelui vandut.

Pentru alti clienti, principalul avantaj il reprezinta faptul ca sunt degrevati de unele activitati.

„Eu ma ocup si de pescuit, si de procesat peste si nu mai am timp sa vand. Avem multe avantaje in relatia cu bursa. Ea decongestioneaza perioadele de varf pe care le inregistram in diferite momente ale anului”, a declarat directorul uneia dintre societati, Gabriel Sidorencu.

Proiectul Bursei de peste din Tulcea, realizat cu fonduri europene, are ca obiective eliminarea evaziunii fiscale din domeniul piscicol, monitorizarea capturilor reale de peste din Delta Dunarii, sprijinirea pescarilor, precum si exploatarea durabila a resursei piscicole.

De mai multi ani, pescarii s-au plans din cauza ca, in unele perioade ale anului, proprietarii cherhanalelor din Delta nu le primesc capturile, din cauza ca nu au cui sa le vanda, pe fondul unei piete asigurate in special din importuri.

„Din cauza importurilor anumitor specii de peste din tari membre UE si valorificate in pescarii ca fiind de provenienta din Delta, pretul pestelui autohton a scazut dramatic, ajungandu-se chiar pana in situatia in care cherhanalele refuza speciile capturate de pescari. Facem un apel catre autoritati sa ne sprijine in demersul de a asigura trasabilitatea pestelui din Delta si etichetarea corecta a pestelui din import”, a declarat, recent, presedintele asociatiei de pescari Golovita, Catalin Balaban.

In prezent, in Delta Dunarii exista aproape 50 de cherhanale la care pescarii sunt obligati sa isi vanda capturile.