Apicultorii incep sa primeasca ajutorul de minimis de 25 de lei pe familia de albine

Apicultorii vor primi, incepand de marti, ajutorul de minimis de 25 de lei pe familia de albine, conturile Directiilor agricole fiind alimentate cu sumele necesare, a anuntat Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Scris de Agro Food, Marti, 22 Septembrie 2020

“MADR anunta ca Directiile Agricole Judetene (DAJ) pot incepe de marti - 22 septembrie plata ajutorului de minimis catre apicultori. In cursul zilei de luni, 21 septembrie 2020, conturile DAJ au fost alimentate cu sumele necesare, iar pasul urmator este plata catre beneficiarii acestei scheme de ajutor”, precizeaza institutia.

 

Potrivit sursei citate, au depus cerere pentru a beneficia de sprijin un numar de 16.296 apicultori, pentru un total de 1.506.068 familii de albine.

 

Ultima zi de depunere a cererilor pentru obtinerea ajutorului de minimis a fost 15 septembrie a.c, iar sprijinul pe care apicultorii il vor incasa este de 25 de lei pe familia de albine.

 

Suma totala alocata pentru aceasta schema de ajutor este de 37,652 milioane de lei.

 

Apicultorii au solicitat autoritatilor un sprijin financiar de 10 euro/familia de albine pentru compensarea pierderilor din sector, avand in vedere ca fenomenele meteo nefavorabile au compromis in acest an productia de miere, iar cheltuielile pentru supravietuirea si pastrarea familiilor de albine au fost tot mai mari.

 

Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea, declara la mijlocul lunii iunie ca productia de miere va fi compromisa in acest an, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, fiind prognozata o reducere cu 15-20% fata de anul trecut.

 

Romania produce, in medie, 22.000 de tone de miere anual, clasandu-se pe locul patru in Europa, cu efective de 1,47 de milioane de familii de albine.

 

La nivel national, sunt inregistrati in jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre acestia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.