Anghel (ANPC): Cumparati produse alimentare de post numai din locuri amenajate si autorizate

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) recomanda achizitionarea produselor alimentare de post numai din locuri amenajate si autorizate si sfatuieste cumparatorii sa solicite si sa pastreze bonul de casa, pentru a putea proba in cazul in care exista reclamatii referitoare la calitatea si siguranta unui produs.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Joi, 28 Noiembrie 2019

„Ne aflam in postul Craciunului si pentru ca produsele pe care le cumparati in aceasta perioada sa nu prezinte un pericol pentru sanatatea dvs., Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor va recomanda sa cumparati produse alimentare de post numai din locuri amenajate si autorizate, sa solicitati si sa pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs. Atentionam asupra faptului ca prin achizitia de produse alimentare de post din locuri neautorizate, in care comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare, riscati ca produsele sa fie neconforme sau chiar nesigure si va pot afecta sanatatea”, sustine Paul Anghel, directorul general al ANPC.

Ca un prim sfat, reprezentantul ANPC recomanda ca, inaintea cumpararii produselor de post, sa se acorde o atentie deosebita listei ingredientelor.

„In cazul in care aceasta contine si ingrediente de origine animala, respectiv lapte praf, zer praf, pudra de oua, trebuie sa stiti ca aceste produse nu fac parte din grupa produselor de post. Pentru produsele taiate/fractionate/portionate de vanzator, solicitati sa vedeti eticheta produsului pentru a verifica compozitia si data durabilitatii minimale. Nu cumparati produse cu etichete care nu va informează complet si corect privind continutul/ingredientele sau calitatea produsului. Produsele de post sunt produse alimentare constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe baza de soia etc.”, explica seful ANPC,intr-un comunicat remis la redactie.

In acest sens, el atrage atentia consumatorilor ca, in anii anteriori, comisarii ANPC, in urma actiunilor de control, au gasit la comercializare produse, care prin inscrierea unor mentiuni puteau induce in eroare. Este vorba de utilizarea de denumiri consacrate ale unor preparate din carne precum snitel, pate, parizer, salam, carnati, cremwursti etc. la care era atasata sintagma „vegetal”; expunerea la comercializare in raioanele destinate produselor de post a produselor care aveau in continut ingrediente lactate; inscrierea pe ambalajul unor produse vegetale a mentiunii „fara colesterol” sau „0% colesterol”, sugerandu-se astfel ca acestea ar avea caracteristici speciale, cand de fapt toate produsele vegetale au aceasta caracteristica.

Anghel mai da cateva exemple in acest sens, respectiv „Maioneza vegetala simpla” si „Maioneza vegetala Shaorma” - denumirea de maioneza putandu-se atribui doar unei emulsii pe baza de galbenus de ou, ulei si alte ingrediente, „Pizza de post” – „specialitate cu aroma pe baza de uleiuri vegetale si cazeina (substanta proteica din lapte)”, produsul nefiind astfel un produs „de post”, cu efectul dezinformarii consumatorilor.