Amenzi de aproape 1,3 milioane de lei in unitati din industria alimentara, in august

Inspectorii sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor au aplicat 148 de sanctiuni contraventionale, in valoare totala de peste 1,29 milioane de lei, in urma controalelor efectuate in luna august in unitati din industria agroalimentara.

Scris de Agro Food, Vineri, 24 Septembrie 2021
Conform unui comunicat al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), pe parcursul lunii august au fost efectuate 10.185 de controale la nivel national.
 
"Controalele inspectorilor sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor in sectorul produselor alimentare de origine nonanimala se realizeaza in baza Programului de supraveghere si control pentru anul 2021 si vizeaza operatorii din industria alimentara care isi desfasoara activitatea in domenii, precum: fabricarea produselor de morarit, painii si produselor de patiserie, altor produse alimentare, bauturilor racoritoare si alcoolice, precum si unitati de depozitare - alimentare, seminte, legume - fructe", sustin reprezentantii ANSVSA.
 
Actiunile de verificare au vizat aspecte privind respectarea de catre operatorii alimentari a conditiilor de inregistrare, autorizare si functionare a unitatilor, a modului de intretinere si igienizare a spatiilor in care produsele alimentare sunt manipulate.
 
De asemenea, au fost verificate conditiile de prelucrare si de depozitare a materiilor prime si a produselor finite, cerintele de trasabilitate si a celor privind etichetarea, controlul daunatorilor, evidenta documentelor si a informatiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).
 
Potrivit sursei citate, controalele s-au concentrat in principal pe preventie si consilierea operatorilor din industria alimentara, iar sanctiunile contraventionale au fost acordate in momentul in care deficientele constatate initial nu au fost remediate in intervalul de timp stabilit sau pun in pericol sanatatea consumatorilor.
 
Printre neconformitatile constatate s-au aflat: neintretinerea igienica a spatiilor de depozitare, intretinerea necorespunzatoare a spatiilor tehnologice de productie, lipsa sursei de apa si a grupului sanitar, lipsa vestiarului pentru angajati, neasigurarea stocurilor corespunzatoare de substante destinate operatiunilor de dezinfectie, neefectuarea operatiunilor de dezinfectie in conditiile legislatiei specifice domeniului alimentar.
 
In plus, au fost depistate neconformitati legate de asigurarea trasabilitatii si conformitatii produselor alimentare (etichetare, buletine de analiza cu rezultate nesatisfacatoare).
 
Pe durata actiunilor de control s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator conform procedurilor si instructiunilor din Programul de supraveghere si control pentru anul 2021, urmarindu-se incadrarea calitatii produselor alimentare in limitele maxime admise privind prezenta de reziduuri de pesticide, contaminanti si alte substantele interzise in alimente.
 
Totodata, au fost luate probe in vederea verificarii respectarii criteriilor microbiologice in alimente si de pe suprafete/ustensile de lucru din unitatile de industrie alimentara.
 
La finalul celor 10.185 de actiuni de control, derulate pe parcursul lunii august, au fost aplicate amenzi totale in valoare de circa 1,3 milioane de lei.