Amenzi de 76.500 lei pentru comerciantii de fructe si legume

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a amendat cu 76.500 lei producatorii agricoli persoane fizice care isi desfasurau activitatea de vanzare a fructelor si legumelor in cadrul pietelor agroalimentare, a targurilor si pietelor en-gross si companii (market-uri, supermarket-uri, hipermarketuri, depozite en - gross, platforme logistice).

Scris de Agro Food, Vineri, 16 Iulie 2021
”Rezultatele actiunilor de control ale reprezentantilor MADR desfasurate  in perioada iunie-prezent, s-au concretizat in verificarea a 1.052 de operatori controlati, din care 741 producatori agricoli persoane fizice care isi desfasurau activitatea de vanzare a fructelor si legumelor in cadrul pietelor agroalimentare, a targurilor si pietelor en-gross si 311 operatori economici persoane juridice (market-uri, supermarket-uri, hipermarketuri, depozite en - gross, platforme logistice)”, a informat MADR.
 
Principalele neconformitati identificate si sanctionate in cadrul actiunilor de control au fost: lipsa documentelor de provenienta a legumelor si fructelor comercializate de unii operatori economici; etichetarea incompleta (lipsa originii sau a categoriei de calitate, in cazul persoanelor juridice); fructe si legume care nu se incadrau in categoria de calitate declarata pe eticheta si documentele de provenienta; lipsa mentiunilor privind originea si calitatea de pe facturile fiscale ce insoteau loturile expuse la vanzare; necompletarea carnetelor de comercializare de catre producatorii agricoli persoane fizice, neafisarea pe etichetele de vanzare in cadrul pietelor agroalimentare a localitatii de origine, a datei recoltarii sau a seriei si numarul atestatului de producator.
 
Aceste nereguli au fost sanctionate prin 233 avertismente si 82 de sanctiuni contraventionale cu amenda, in valoare totala de 76.500 lei.
 
Ministerul Agriculturii arata ca desfasoara actiuni de control pentru a se asigura ca toate produsele comercializate sa fie de calitate, iar consumatorii sa achizitioneze produse sigure si in cunostinta de cauza privind originea acestora sau zona de productie.
 
Obiectivele din cadrul ultimelor actiuni de monitorizare si inspectie au vizat controlul loturilor de legume si fructe expuse la comercializare sub aspectul calitatii si conformitatii cu standardele de comercializare prevazute de legislatia comunitara si nationala aplicabila in sectorul legume - fructe.
 
MADR a verificat si etichetarea corecta a tuturor cantitatilor de legume si fructe autohtone sau provenite din comertul intracomunitar sau import, in momentul expunerii la comercializare cu amanuntul, precum si existenta documentelor fiscale de provenienta care sa ateste originea si trasabilitatea acestora.
 
Alt obiectiv a fost depistarea loturilor de legume si fructe provenite din import sau din comert intracomunitar si expuse la comercializare in spatiile alocate distinct producatorilor agricoli autohtoni, precum si sanctionarea acestor practici in conformitate cu prevederile legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
De asemenea, s-a verificat si organizarea de catre administratiile pietelor agroalimentare a spatiilor de vanzare distincte, rezervate in exclusivitate producatorilor agricoli autohtoni, persoane fizice, detinatoare ale unui atestat de producator de minim 40% din totalul spatiilor de vanzare existente delimitat si semnalizat distinct, conform Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
MADR a mai verificat si posibila substituire a legumelor si fructelor autohtone cu cele provenite din comertul intracomunitar sau din import.