Alianta pentru Agricultura si Cooperare propune solutii pentru plata despagubirilor

Alianta pentru Agricultura si Cooperare (AAC) propune Guvernului plata despagubirilor pentru seceta pedologica severa care a afectat producatorii agricoli in anul 2020 din credite bugetare, prin scontarea in baza protocolului APIA cu bancile comerciale sau prin compensarea sumelor cu cele reprezentand creante bugetare.

Scris de Agro Food, Marti, 23 Februarie 2021
De asemenea, fermierii propun si accesarea unor credite capital de lucru cu garantii de stat similare programului IMM Invest, se arata intr-un comunicat al AAC. Astfel, in prima varianta, Alianta pentru Agricultura si Cooperare sustine ca se poate recurge la completarea proiectului Legii bugetului de stat aferent Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2021, astfel incat sa fie cuprinse, "asa cum au fost promise fermierilor, in mod public si pe toate canalele media", sumele necesare pentru acordarea despagubirilor pentru culturile de primavara afectate de seceta pedologica severa 2020, precum si sumele ramase restante pentru despagubirile aferente culturilor de toamna.
 
In acest sens, AAC propune modificarea sumei cuprinse la capitolul credite bugetare, la 1,093 miliarde de lei in 2021, de la 930 milioane de lei in 2020.
 
"Data fiind gravitatea situatiei si urgenta efectuarii platilor catre fermieri consideram ca despagubirile pot sa ajunga in conturile fermierilor pana la sfarsitul lunii martie", spun reprezentantii Aliantei.
 
Cea de-a doua varianta vizeaza implementarea prin APIA si bancile comerciale a unui sistem de scontare de adeverinte eliberate fermierilor care au avut culturi calamitate, pornind de la valoarea sprijinului pe ha acordat ca sprijin forfetar, care nu depaseste 40% din cheltuielile efectuate, conform schemei de ajutor de stat notificate.
 
"Consideram ca aceasta ar putea fi cea mai rapida solutie prin care fermierii pot merge la banci cu aceste adeverinte pe care le pot sconta si pot obtine un credit pentru 85-90% din suma inscrisa in adeverinta drept creanta, pentru a-si acoperi o parte din datorii si/sau achizitiona inputuri pentru insamantarea si intretinerea culturilor agricole din acest an. Sumele inscrise pe adeverinte vor cuprinde inclusiv despagubirile restante aferente culturilor de toamna. Suma scontata va fi acordata pe o durata de maximum 12 luni, iar rambursarea integrala va fi prevazuta dupa data incasarii de catre fermieri a ajutoarelor reprezentand despagubiri pentru culturile calamitate", se arata in documentul Aliantei.
 
Potrivit reprezentantilor AAC, aceste adeverinte ar putea sa ajunga la fermieri pana la mijlocul lunii martie. In ceea ce priveste compensarea sumelor datorate in contul despagubirilor cu cele reprezentand creante bugetare, respectiv impozite pe venit/salarii, CAS si CASS, Alianta pentru Agricultura si Cooperare sustine ca fermierii care detin procese verbale de constatare si evaluare sunt, de fapt, in posesia unor inscrisuri prin care li se atesta ca sunt detinatorii unor creante, iar autoritatile statului pot recunoaste acest lucru printr-o OUG, urmand ca aceste sume sa fie utilizate pentru plata/compensarea obligatiilor de plata catre bugetul de stat (creante bugetare, impozit pe venit, CAS, CASS etc).
 
"Apreciem ca printr-un astfel de mecanism de compensare la nivelul bugetelor s-ar usura sarcina fiscala si birocratica a fermierilor in relatia cu autoritatile statului, putand fi implementata incepand cu creantele bugetare aferente lunii martie 2021", potrivit sursei citate.
 
Propunerea privind accesarea unor credite capital de lucru cu garantii de stat similar programului IMM Invest arata ca fermierii care detin procese verbale de constatare si evaluare a pagubelor la culturile agricole pot fi considerati ca fiind titularii unei creante asupra bugetului de stat prin MADR in cuantumul stabilit prin cererea de despagubire.
 
In opinia acestora, printr-un mecanism de creditare si garantare similar programului IMM INVEST, dar printr-o procedura mult simplificata, fermierii afectati de calamitati pot accesa de la banci credite pentru capital de lucru, in limita sumelor cuvenite drept ajutor de stat pentru despagubiri. Un astfel de mecanism poate fi implementat pe o perioada de 8-12 luni. Estimarile Aliantei arata ca fermierii pot avea sumele la dispozitie pana la sfarsitul lunii martie 2021.

"Aceste solutii sunt instrumente prin care suma de circa 1.093.000 mii lei cheltuita/investita intr-un termen scurt are perspectiva economica de a se intoarce, pana la sfarsitul anului, in bugetul de stat, prin efectul de multiplicare, sub forma de impozite si taxe, precum si datorita impactului economico-social care ar contribui la salvarea activitatii celor 85.000 de fermieri afectati", se arata in comunicat.
 
In acest context, reprezentantii ACC solicita aprobarea Legii bugetului de stat pe anul 2021 prin includerea la plata a sumei reprezentand despagubiri acordate producatorilor agricoli in caz de calamitati naturale in agricultura prin intermediul a cel putin uneia din cele 4 solutii prezentate.
 
Despagubirile pentru seceta pedologica severa care a afectat producatorii agricoli in anul 2020 se notifica si instituie ca schema de ajutor de stat in conformitate cu Orientarile Uniunii Europene privind ajutoarele de stat in sectoarele agricol si forestier si in zonele rurale, conform pct. (352) al capitolului 1.2.1.2 Ajutoarele pentru compensarea pagubelor provocate de un fenomen meteorologic nefavorabil care poate fi asimilat calamitatilor naturale. Sunt inventariate si centralizate suprafetele afectate, se cunoaste numarul de beneficiari si impactul bugetar, iar schema de ajutor de stat este in continuarea (similara) celei aprobate pentru culturile de toamna.
 
Alianta pentru Agricultura si Cooperare include patru organizatii respectiv Pro Agro, LAPAR, UNCSV si APPR. Ministerul Agriculturii a achitat anul trecut despagubiri de peste 850 de milioane de lei pentru culturile de toamna, circa 89%, iar suma necesara pentru cele 1,2 milioane de hectare cu culture insamantate in primavara, afectate de seceta, este de peste un miliard de lei.