Alaturi de Franta, Romania solicita mentinerea bugetului alocat Politicii Agricole Comune

Franta, sustinuta de alte 16 state membre, inclusiv Romania, si-a reiterat cererea de mentinere a bugetului alocat Politicii Agricole Comune dupa 2020, cu cateva zile inaintea unor discutii ale liderilor UE cu privire la bugetul multianual al blocului european, transmite AFP.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Miercuri, 16 Octombrie 2019

„Noua Politica Agricola Comuna va trebui sa fie capabila sa insoteasca agricultura europeana in fata numeroaselor provocari economice, de mediu, climatice si sanitare cu care se va confrunta. In consecinta, va trebui sa fie inzestrata cu un buget la inaltimea acestor provocari”, a declarat ministrul francez al Agriculturii, Didier Guillaume, cu ocazia unei dezbateri publice intre ministrii Agriculturii din UE. „Nu putem cere mai mult de la fermierii nostri iar aceasta cu un buget care se topeste ca zapada la soare”, a adaugat Didier Guillaume.

Franta, Austria, Bulgaria, Cipru, Cehia, Estonia, Ungaria, Grecia, Irlanda,Letonia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia si Spania au decis sa deschida inca odata acest subiect cu prilejul unei dezbateri cu privire la stadiul discutiilor intre statele membre privind reforma PAC dupa 2020.

Cele doua politici istorice ale Uniunii Europene, Politica Agricola Comuna si politica de coeziune, sunt primele vizate de reducerile propuse de Comisia Europeana in cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027, care ar trebui sa raspunda la diminuarea resurselor provocata de iesirea Marii Britanii din UE.

Sefii de stat si de guvern din cele 27 de state membre UE ar urma sa se aplece asupra acestui subiect la summitul european care va avea loc joi si vineri la Bruxelles.

Comisia European spera ca statele membre vor reusi sa ajunga, pana la finele anului, la o pozitie comuna care va servi drept baza pentru un compromis cu Parlamentul European.

Insa ministrul francez al Agriculturii a avertizat ca „atunci cand vine vorba de negocieri cu privire la PAC nu va putea fi gasit niciun compromis fara o vizibilitate cu privire la cadrul financiar multianual si finantarile care vor fi alocate PAC”. In opinia lui Didier Guillaume, in pofida discutiilor aprofundate si utile din ultimele luni, niciunul din cele trei proiecte nu poate fi considerat in acest moment drept unul stabil.