Agricultura bio isi prezinta ambitiile la Congresul mondial de la Rennes, Franta

Agricultura bio functioneaza si este viitorul' sustine comunitatea internationala a agriculturii bio, care se reuneste saptamana acesta la un congres organizat la Rennes, nord-vestul Frantei, convinsa de rolul pe care il are de jucat pentru a hrani mai bine planeta fara a o degrada, informeaza AFP.

Scris de Agro Food, Marti, 07 Septembrie 2021
Aproximativ 2.000 de persoane din 50 de tari s-au inscris pentru a participa la cea de a 20-a editie a Congresului mondial al agriculturii bio care se va desfasura la Rennes incepand de luni si pana vineri, atat cu participare fizica cat si online.
 
Este pentru prima data cand Franta gazduieste acestea manifestare organizata de IFOAM, Federatia Internationala a Miscarilor pentru Agricultura Ecologica.
 
'Nu ne-am mai reunit din 2017, data ultimului congres din India. Era timpul sa ne revedem', a declarat americanca Peggy Miars, presedintele IFOAM. Editia din 2020 a acestui congres, care are loc odata la trei ani, a fost anuala din cauza Covid-19.
 
'Pandemia a relansat interesul pentru alimentele bio, oamenii fac legatura intre ceea ce mananca si sanatatea lor', a subliniat Peggy Miars. In plus, 'schimbarile climatice ne afecteaza pe toti: secete, incendii, inundatii si alte catastrofe', iar agricultura bio 'contribuie la realizarea obiectivelor de realizare durabila' fixate de ONU pentru 2030, 'de acea acum ar trebui sa ne asiguram ca mesajele noastre cu privire la avantajele bio sunt intelese', a spus Peggy Miars.
 
Agricultura bio se bazeaza pe neutilizare produselor chimice de sinteza, reciclarea materiilor organice, rotatia culturilor si lupta biologica.
 
Pentru Nicolas Hulot, fostul ministru francez al Tranzitiei ecologice si presedintele congresului, agricultura biologica 'nu se face pe spatele naturii ci in complicitate cu ea'. Este 'o agricultura care se plaseaza pe partea solutiilor in criza ecologica', pentru a pastra si chiar 'reconstrui capitalul de biodiversitate si a incerca sa tina sub control efectele schimbarilor climatice', a declarat Nicolas Hulot.
 
Eric Gall, director adjunct al Ifoam Europe, a subliniat faptul ca pe hectar, emisiile de gaze cu efect de sera sunt mai reduse pentru agricultura bio decat pentru agricultura conventionala. Gall a recunoscut insa ca randamentele pentru agricultura bio sunt mai mici si asta reduce avantajul, 'pe kilogram, avem mai mult sau mai putin acelasi nivel de emisii ca si pentru agricultura industriala'.
 
In schimb, exista avantaje in ceea ce priveste pastrarea carbonului in solurile cultivate bio comparativ cu agricultura conventionala, spune Eric Gall. De asemenea, agricultura bio prezinta 'beneficii clare si dovedite' pentru adaptarea la schimbarile climatice deoarece sistemele bio 'sunt mai complexe si mai diversificate', sustine Eric Gall.
 
Potrivit Institutului de cercetare in agricultura biologica (Fibl), agricultura bio are 'vant din pupa', dar in 2019 nu reprezenta decat 1,5% din terenurile agricole la nivel mondial. In acel an, agricultura bio se intindea pe 72,3 milioane de hectare, in crestere cu 1,6% in ritm anual. Jumatate din suprafetele cultivate bio se gasesc in Australia (35,6 milioane de hectare). In 16 tari, agricultura bio reprezinta peste 10% din suprafetele cultivate.
 
De asemenea, agricultura bio numara 3,1 milioane de producatori, cu 13% mai multi decat in 2018.
 
In ceea ce priveste piata bio, ea se ridica la peste 106 miliarde de euro, iar SUA sunt primul consumator, urmate de Germania si Franta.