Adrian Oros: Directiva privind practicile comerciale neloiale trebuie implementată până la începutul lunii iunie

Directiva privind practicile comerciale neloiale, care are ca scop protejarea micului producător în relaţia cu comerciantul dominant, va trebui să fie implementată până la începutul lunii iunie, a anunţat, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, într-o conferinţă de presă.

Scris de Agro Food, Joi, 25 Martie 2021
"Prin transpunerea cât mai rapidă a acestei directive şi apoi respectarea ei putem să ajutăm producătorii şi procesatorii români să ajungă în condiţii echitabile cu produsele lor pe rafturile marilor retaileri, dar asta nu înseamnă că ei trebuie să abandoneze ideea de a-şi crea propriile lanţuri de vânzare, şi mă refer mai ales la lanţul scurt, pentru produsele pe scheme de calitate, pentru produsele tradiţionale, pentru produsele montane, pentru produsele ecologice, astfel încât să aibă o plus valoare cât mai mare. Dar acolo unde au cantităţi foarte mari, au o anumită standardizare şi au o anumita ritmicitate sa ajungă pe rafturile marilor retaileri, si acum ajung, dar să fie protejaţi în această relaţie contractuală, iar această directiva prin implementarea ei ne dă această şansă (...) sunt nişte anexe pe care le-am depus la Parlament şi mâine va fi o dezbatere finală în Comisia de Agricultura din Senat apoi va fi un vot final si va ajunge în Camera Deputaţilor, dar repet am vrea sa trecem acest proiect de lege cât mai repede să nu stea foarte mult acolo pentru că trebuie să îl implementăm anul acesta până la începutul lui iunie", a declarat Adrian Oros.
Ministrul a precizat că prevederile directivei se vor regăsi în Legea Concurenţei Neloiale, acestea fiind discutate cu mediul asociativ şi cu retailerii pe parcursul anului trecut, menţionând că legea ar putea fi îmbunătăţită în Parlament.
"Am introdus şi noi un articol legat de lanţul scurt: este interzis să refuze negocierea unor oferte de produse agricole şi agroalimentare provenite de la un partener local de pe lanţul scurt", a spus Oros.
Autoritatea care se va ocupa de soluţionarea acestor practici este Consiliul Concurenţei chiar dacă cei nedreptăţiţi vor putea semnala neregulile şi Ministerului Agriculturii.
"Consiliul Concurenţei este autoritatea care se ocupă de acest lucru, cei care se simt nedreptăţiţi se pot îndrepta direct către Consiliul Concurenţei şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Plângerile se pot face către MADR însă analizarea şi soluţionarea lor finală se va face tot de către Consiliul Concurenţei. MADR este autoritatea competentă cu monitorizarea practicilor comerciale neloiale şi raportarea acestora către Comisia Europeană", a explicat Oros.
În privinţa sancţiunilor, ministrul a transmis că aceste sancţiuni sunt contravenţionale, dar destul de importante, dacă nu fac obiectul unor sancţiuni penale. "Ele sunt destul de importante până la 500.000 de lei, însă săvârşirea în mod repetat de practici neloiale se sancţionează cu 1% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar anterior", a subliniat şeful MADR.
Potrivit sursei citate, această directivă a practicilor neloiale a fost discutată încă de anul trecut, fiind pregătiţi să emită o OUG pentru că termenul de implementare era 2021, însă ulterior a considerat că era corect să fie transpusă într-o lege, pentru că oferă un spaţiu de dezbatere mult mai larg şi mai corect. "Cred că tot spectrul politic şi toţi actorii din piaţă, şi furnizorii, şi cumpărătorii, şi consumatorii sunt interesaţi de această directivă a practicilor comerciale neloiale, care în esenţă îşi propune să pună pe picior de egalitate în relaţia contractuală micul producător sau procesator şi comerciantul dominant. Sigur că la noi în ţară există o particularitate: micul producător şi procesator de regulă este român şi comerciantul dominant nu este român", a arătat ministrul Agriculturii.
El a menţionat şi câteva câteva dintre practicile neloiale care vor fi interzise odată cu transpunerea acestei directive în Legea Concurenţei Neloiale, în primul rând cele legate de plăţi, de taxe ascunse, returnarea furnizorului de produse agricole nevândute fără să plătească pentru ele, impunerea unor plăţi pentru listarea produselor pe raft, solicitarea unor plăţi pentru personalul care se ocupă de amenajarea spaţiilor de vânzare.
De asemenea, va fi interzisă solicitarea unor taxe indiferent de forma şi denumirea acestora care îl obligă pe furnizor să majoreze artificial preţul, delistarea produselor pentru a pune presiune şi retragerea produselor de pe raft în timpul negocierilor, precum şi modificarea în mod unilateral a clauzelor unui contract de către comerciantul dominant etc.