Adeverintele pentru Campania 2021 pot fi solicitate prin mijloace electronice

Solicitarile de eliberari de adeverinte pentru masurile implementate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) in cadrul Campaniei 2021 pot fi transmise prin mijloace electronice.

Scris de Agro Food, Marti, 30 Martie 2021
APIA elibereaza, incepand din 15 martie, adeverinte pentru beneficiarii schemelor de plati directe (schema de plata unica pe suprafata - SAPS, plata redistributiva, plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu - plata pentru inverzire si pentru beneficiarii masurilor de mediu si clima - Masura 10 - Agromediu si clima, Masura 11 - Agricultura ecologica, Masura 13 - Plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale).
 
Pana in prezent, APIA a eliberat un numar de 325 de adeverinte pentru schemele de plati directe si 292 de adeverinte pentru masurile de mediu si clima, se precizeaza in comunicatul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura.
 
La data emiterii adeverintei, aceasta confirma suprafata determinata la plata pentru schemele de plata care fac obiectul conventiei, efectuarea controlului administrativ sau a controlului preliminary sau preluarea datelor din informatiile existente in cererea inchisa in aplicatia IPA online si inregistrata in IACS, dupa caz, asupra cererii beneficiarului referitor la eligibilitatea schemelor de plata care fac obiectul conventiei. De asemenea, adeverinta confirma ca la data emiterii acesteia beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plata pentru aceste scheme de plata, indeplinind conditiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, in conformitate cu legislatia in vigoare.
 
Potrivit legislatiei privind aprobarea conditiilor in care se vor incheia conventiile dintre institutiile financiar-bancare si nebancare si APIA, in vederea finantarii de catre acestea a activitatilor curente ale beneficiarilor platilor derulate de institutie in baza adeverintelor eliberate, dobanda aferenta acordarii creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%, se mentioneaza in comunicatul Agentiei.
 
In ce priveste comisioanele practicate de institutiile finantatoare, APIA atrage atentia fermierilor care doresc sa acceseze credite pentru finantarea capitalului de lucru in vederea desfasurarii activitatilor curente sa analizeze cu atentie sporita solutiile de finantare propuse de institutiile financiar-bancare si nebancare in ceea ce priveste costul acestora, astfel incat sa aleaga modalitatile de finantare care raspund cel mai bine necesitatilor proprii.
 
Cererea de eliberare a adeverintei poate fi accesata la adresa agentiei - apia.org.ro -, la sectiunea Conventii privind finantarea capitalului de lucru pentru beneficiarii schemelor de plata gestionate in cadrul Campaniei 2021 (schema de plata unica pe suprafata, plata redistributiva, plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu si masurile de mediu si clima).
 
Toate conventiile incheiate intre APIA, institutiile bancare si nebancare si Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN - SA (FGCR)/Fondul National de Garantare a Creditului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii IFN - SA (FNGCIMM) vor fi postate pe site-ul institutiei, la adresa: http://www.apia.org.ro/ro/directia-metodologie-monitorizare-raportare-si-relatii-institutionale.