Acordul comercial UE-Mercosur nu va intra in vigoare inainte de 2021

Comisarul european pentru Comert, Cecilia Malmström, a estimat ca va fi nevoie „de cel putin doi ani”, inainte ca acordul comercial de liber schimb convenit recent de Uniunea Europeana cu blocul Mercosur (Argentina, Brazilia, Uruguay si Paraguay) sa intre in vigoare, transmite AFP.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Miercuri, 17 Iulie 2019

La finele lunii iunie, Uniunea Europeana si blocul Mercosur (Argentina, Brazilia, Uruguay si Paraguay) au semnat un acord de liber schimb, dupa 20 de ani de negocieri, o realizare care va crea una din cele mai extinse zone de comert liber de pe mapamond. Conform acestui acord, UE isi va deschide piata pentru produsele agricole din America de Sud, principala concesie a europenilor.

„Tratatul va trebui tradus in cele 23 de limbi europene si ulterior va face obiectul unei revizuiri legale”, a explicat Cecilia Malmström. Dupa aceea, statele membre vor trebui sa valideze textul acordului si sa decida daca poate intra in vigoare in mod progresiv, dupa care va fi supus votului Parlamentului European. Toate aceste etape au nevoie de timp, astfel ca „ o perioada de minim doi ani este una realista”, a explicat Malmström. 

Mai multe state europene, in special marile tari agricole precum Franta, Irlanda sau Polonia, si-au exprimat prudent, si chiar unele indoieli, fata de acordul UE-Mercosur. In prima linie a celor care contesta acest acord sunt crescatorii de bovine. Mai multe mii de crescatori de bovine au protestat saptamana trecuta la Dublin.

Dupa implementarea sa, acordul UE-Mercosur va indeparta barierele comerciale si va stimula exporturile, creand o piata de aproximativ 800 de milioane de persoane.