Acord de colaborare intre EximBank si AFIR pentru cresterea absorbtiei fondurilor europene

EximBank si Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) au semnat un acord de colaborare cu scopul de a sprijini - prin finantarea companiilor eligibile - accelerarea procesului de absorbtie a fondurilor europene alocate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), in perioada de tranzitie 2021 - 2022.

Scris de Agro Food, Vineri, 10 Septembrie 2021
'EximBank se implica permanent in sustinerea proiectelor de investitii in agricultura si dezvoltare rurala, prin identificarea celor mai potrivite solutii pentru a sprijini companiile romanesti in procesul de accesare a fondurilor europene nerambursabile. Oferim o gama extinsa de produse adaptate specificului si cerintelor programului PNDR, astfel incat, in functie de tipul proiectului, beneficiarii eligibili sa poata accesa: credite de prefinantare a grantului, credite pentru cofinantarea contributiei proprii la cheltuielile eligibile si neeligibile sau scrisori de garantie bancara de restituire a avansului', a spus Traian Halalai, presedintele executiv al EximBank.
 
La randul sau, directorul general AFIR, Mihai Moraru, sustine ca acest acord de colaborare va sprijini in mod concret beneficiarii PNDR in a obtine credite avantajoase.
 
'Initiativa pe care am avut-o la AFIR, aceea de a face demersurile necesare pentru a facilita accesul la finantarea privata pentru solicitantii si beneficiarii nostri, incepe sa prinda contur. Avem deja acorduri de colaborare in derulare si am speranta ca acest lucru va sprijini in mod concret beneficiarii PNDR in a obtine credite avantajoase pentru a-si asigura atat partea de cofinantare, cat si pe cea de rulaj aferenta implementarii proiectului', a declarat Mihai Moraru..
 
EximBank este o institutie specializata ce se implica activ in sustinerea si promovarea mediului de afaceri romanesc. Instrumentele sale financiare sunt dedicate exclusiv segmentului corporate si pot fi accesate in conditii avantajoase de orice tip de societate comerciala, fie ca este IMM sau companie mare, deruleaza tranzactii internationale, ori se adreseaza pietei interne.
 
AFIR are ca atributie implementarea tehnica si financiara a PNDR 2020. Pana in prezent, 67.828 de fermieri, procesatori, antreprenori si autoritati publice au incheiat contracte de finantare cu AFIR pentru a primi fonduri europene nerambursabile prin PNDR 2020.
 
Valoarea platilor efectuate de catre AFIR, pana in prezent, beneficiarilor Programului se ridica la 7,65 de miliarde de euro, ceea ce reprezinta un grad de absorbtie efectiva a fondurilor alocate de peste 81,24%. Pentru perioada de tranzitie, 2021 - 2022, AFIR mai are la dispozitie fonduri pentru agricultura si dezvoltare rurala in valoare totala de 3,28 miliarde de euro.