APIA: Fermierii care ard miristile risca reducerea subventiilor sau chiar excluderea de la plata

Arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum si a vegetatiei pajistilor permanente este interzisa, iar fermierii care au solicitat plati directe in cadrul schemelor si masurilor de sprijin risca sanctiuni care vizeaza reducerea sau chiar excluderea de la plata, informeaza Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Scris de Agro Food, Miercuri, 12 August 2020

"Interdictia arderii miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum si a vegetatiei pajistilor permanente este o norma promovata prin masuri legislative, care contribuie la stabilizarea sau reducerea concentratiilor de gaze cu efect de sera si este important ca fermierii sa constientizeze ca arderea miristilor, a resturilor vegetale rezultate dupa recoltarea culturilor de pe terenurile arabile are consecinte negative asupra solului si mediului inconjurator", precizeaza APIA.

 

Potrivit APIA, una dintre cerintele obligatorii pentru fermieri aferenta standardului pentru bunele conditii agricole si de mediu ale terenurilor GAEC 6, "Mentinerea nivelului de materie organica din sol, inclusiv interdictia de a incendia miristile arabile", incadrat in domeniul "Mediu, schimbari climatice, bunele conditii agricole ale terenurilor", aspectul "Sol si stoc de carbon", se refera la interdictia arderii miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum si a vegetatiei pajistilor permanente.

 

In anul de cerere 2020, totalul suprafetei de teren arabil si pajisti permanente arsa de catre fermierii care au incalcat cerinta obligatorie GAEC 6.2 (Este interzisa arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum si a vegetatiei pajistilor permanente), aferenta standardului pentru bunele conditii agricole si de mediu ale terenurilor GAEC 6 "Mentinerea nivelului de materie organic din sol, inclusiv interdictia de a incendia miristile arabile" este de 2.031,03 hectare.

 

Datele APIA arata ca in lunile februarie, martie si aprilie s-au inregistrat cele mai mari suprafete arse, respectiv in februarie: 824,34 ha, martie - 290,17 ha si aprilie - 561,99 ha.

 

"Arderea mirstilor si a resturilor vegetale afecteaza sechestrarea carbonului in sol. Astfel, creste riscul la eroziune si in atmosfera se degaja CO2, conducand la amplificarea gazelor cu efect de sera. Fermierii trebuie sa devina constienti ca intensificarea producerii incendiilor miristilor si resturilor vegetale pe terenul arabil creste riscul la eroziune a solului si in atmosfera se degaja CO2, conducand la amplificarea gazelor cu efect de sera", precizeaza agentia.

 

Pentru a intari masurile de verificare a respectarii standardului mentiomat de catre fermieri, APIA a incheiat Protocolul de colaborare cu Garda Nationala de Mediu (GNM) si cu I nspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), in baza caruia partile se angajeaza sa colaboreze pentru cresterea eficientei actiunilor de control privind respectarea de catre fermierii care solicita sprijin financiar din fonduri europene si nationale a bunelor conditii agricole si de mediu, referitoare la arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil si la arderea pajistilor permanente, pentru protejarea mediului impotriva poluarii si prevenirea incendiilor.

 

Potrivit Protocolului de colaborare, reprezentantii GNM/IGSU localizeaza incendiul prin intermediul unei aplicatii informatice pusa la dispozitie de catre APIA, iar intre reprezentantii GNM/IGSU si cei ai APIA avand loc schimbul de informatii referitoare la locul producerii arderilor (localitatea, localizarea aproximativa in teren, elemente de orientare in teren sau adresa), momentul in care s-a produs sau semnalat arderea (data si ora), respectiv natura culturilor/miristilor afectate si/sau datele de identificare ale fermierului/fermierilor.

 

Ulterior, informatiile sunt transmise prin e-mail, insotite de marcarea zonei in care s-a produs arderea miristilor si a resturilor vegetale ori a vegetatiei pajistilor permanente (print-screen-ul din aplicatia informatica). Reprezentantii APIA intreprind vizite in teren, identifica si comunica reprezentantilor GNM/IGSU datele de contact ale fermierului/fermierilor pe terenul caruia / carora a avut loc arderea, efectueaza verificari la fata locului in scopul intocmirii raportului/rapoartelor de control si realizeaza fotografii relevante.

 

"Respectarea cerintei GAEC 6.2 se verifica la nivelul parcelei agricole a fermierilor care au depus cereri unice de plata, elementul de control reprezentandu-l existenta unor indicii privind arderea miristilor sau a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum si a vegetatiei pajistilor permanente, potrivit Anexei nr. 2 din Ordinul MADR nr. 999/2016 privind aprobarea sistemului de sanctiuni administrative pentru ecoconditionalitate aplicabil schemelor si masurilor de sprijin pentru fermieri incepand cu anul 2016, cu modificarile si completarile ulterioare. (...) "In situatia in care nu sunt respectate normele privind ecoconditionalitatea in orice moment in cursul anului calendaristic in cauza si cand respectiva neconformitate este rezultatul unei actiuni sau omisiuni direct imputabile beneficiarului care a solicitat plati in cadrul schemelor si masurilor de sprijin privind schemele de plati directe sunt aplicate sanctiuni administrative sub forma unor reduceri sau a unor excluderi din cuantumul total al platilor efectuate sau care urmeaza sa fie efectuate beneficiarului", cu exceptia cazurilor de forta majora sau a circumstantelor exceptionale prevazute de regulamentul mentionat (de la 5% pana la 100%)", se precizeaza in comunicatul APIA.