ANSVSA a dat amenzi de peste doua milioane lei operatorilor din industria alimentara

Inspectorii sanitari veterinari au aplicat amenzi in valoare de 2,01 milioane de lei operatorilor din industria alimentara in urma controalelor efectuate in perioada aprilie - iulie 2020.

Scris de Agro Food, Joi, 13 August 2020

Potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), in perioada mentionata, directii sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor au efectuat 31.051 de controale in unitatile din industria agroalimentara si au fost verificate 183 de mijloace de transport pentru produse alimentare de origine non-animala.

 

Potrivit sursei citate, controalele au vizat operatorii din industria alimentara care isi desfasoara activitatea in domenii precum: fabricarea produselor de morarit, a painii si produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a bauturilor racoritoare si alcoolice, precum si unitati de depozitare - alimentare, seminte, legume fructe.

 

Verificarile au urmarit modul in care operatorii din industria alimentara respecta conditiile de inregistrare, autorizare si functionare a unitatilor, modul de intretinere si igienizare a spatiilor in care produsele alimentare sunt manipulate, conditiile de prelucrare si de depozitare a materiilor prime si a produselor finite, cerintele de trasabilitate si a cele privind etichetarea, controlul daunatorilor, evidenta documentelor si a informatiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).

 

"Pentru deficientele constatate au fost aplicate 410 amenzi, in valoare totala de 2.018.610 lei, 7 ordonante de suspendare a activitatii, 18 ordonante de interzicerea a activitatii si o cantitate de 19.082.2 kg produse de origine non-animala a fost retinuta oficial in vederea neutralizarii", se mentioneaza in comunicat.

 

In urma controalelor efectuate au fost constatate o serie de neconformitati privind respectarea bunelor practici de igiena si fabricatie cum ar fi: neintretinerea igienica a spatiilor de depozitare, intretinerea necorespunzatoare a spatiilor tehnologice de productie - iluminare neprotejata, neasigurarea stocurilor corespunzatoare de substante destinate operatiunilor de dezinfectie, neefectuarea operatiunilor de DDD in conditiile legislatiei specifice domeniului alimentar; neconformitati privind monitorizarea si implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP; neconformitati legate de asigurarea trasabilitatii si conformitatii produselor alimentare (etichetare, buletine analiza cu rezultate nesatisfacatoare).

 

Mai mult, autoritatile au gasit nereguli si in ceea ce priveste intretinerea si igiena echipamentului de protectie sanitara a personalului muncitor si/sau legate de atestarea starii de sanatate a acestuia.

 

In timpul controalelor efectuate in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator conform procedurilor si instructiunilor din Programul de supraveghere si control pentru anul 2020, urmarindu-se prezenta si incadrarea calitatii produselor alimentare in limitele maxime admise privind prezenta de reziduuri de pesticide, contaminanti si alte substantele interzise in alimente. De asemenea, s-au prelevat probe in vederea verificarii respectarii criteriilor microbiologice in alimente si de pe suprafete/ustensile de lucru din unitatile de industrie alimentara.