ANPC: Amenzi de 765.000 lei pentru agentii economici care comercializeaza peste si produse din peste

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a desfasurat, in perioada 8-19 aprilie 2019, la nivel national, o prima serie de actiuni de control privind modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea, si modul de etichetare, prezentare publicitate si comercializare a pestelui, preparatelor din peste preambalate si conservelor din peste, in urma verificarilor fiind aplicate amenzi in valoare de 765.000 lei, conform unui comunicat.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 23 Aprilie 2019

Au fost controlati 435 operatori economici, fiind constate abateri la 262 (60%) dintre acestia. In timpul controalelor, a fost verificata o cantitate de aproximativ 58 tone de peste, preparate si conserve din peste, din care 37% era comercializata in Bucuresti si judetul Ilfov. Din intreaga cantitate de 58 toane, aproximativ 18 tone (31%) - mai mult de jumatate fiind din Capitala - nu indeplinea prevederile actelor normative in vigoare. Din documentele de provenienta a marfii a reiesit ca peste 90% din pestele controlat era din import.

Ca urmare a deficientelor constatate, comisarii ANPC au dispus oprirea temporara de la comercializare a unei cantitati de 9 tone de peste, preparate si conserve din peste, in valoare de peste 100.000 lei, pana la remedierea neconformitatilor constatate si oprirea definitiva si retragerea de la comercializare a 7,5 tone de peste, preparate si conserve din peste, in valoare de aproximativ 180.000 lei, care erau alterate sau depozitate in conditii improprii sau care prezentau data durabilitatii minimale depasita. 

Au fost aplicate 273 sanctiuni contraventionale, dintre care 130 avertismente si 143 amenzi contraventionale, in valoare de 765.500 lei pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.