AMRCR sprijina autoritatile in combaterea comertului illicit cu legume si fructe, dar trage un semnal de alarma

Companiile de retail alimentar din Romania, membre ale Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), isi afirma sprijinul total pentru autoritati in vederea combaterii comertului ilicit, dar trag un semnal de alarma: exista riscul aparitiei unor blocaje in aprovizionarea cu legume si fructe.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Luni, 15 Aprilie 2019

„Ca urmare a demararii operatiunii ,,Demetra', pentru controlul circuitelor de comercializare a legumelor si fructelor de import, companiile de retail alimentar din Romania grupate in Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) isi afirma sprijinul total, cu toate mijloacele, pentru eradicarea fraudelor. AMRCR trateaza situatia cu maxima implicare si promptitudine. Stoparea comertului ilicit este un obiectiv asumat si de companiile membre AMRCR, prin proceduri de verificari temeinice in raport cu furnizorii, pentru a asigura respectarea deplina a legislatei si a tuturor normelor de siguranta. Facem un apel la autoritati sa tina cont insa de faptul ca in acest moment exista sute de tiruri cu zeci de mii de tone de legume si fructe perisabile blocate de peste 24 de ore in intreaga tara”, se arata in comunicat. 

Potrivit sursei citate, camioanele, care provin inclusiv din UE, din spatiul european de libera circulatie a marfurilor, sunt sigilate de ANAF in vederea controlului, insa inspectorii nu fac fata volumului mare de marfa ce trebuie controlata, prin urmare aceasta se deterioreaza. Acest blocaj, care dureaza deja de peste o zi, afecteaza atat consumatorii, cat si comerciantii.