AIPROM: Protejarea culturilor de atacul bolilor si daunatorilor, tot mai dificila

Protejarea culturilor de atacul bolilor si daunatorilor a devenit din ce in ce mai dificila in contextul reducerii numarului de solutii disponibile pe piata europeana, atrage atentia presedintele Asociatiei Industriei de Protectia Plantelor din Romania (AIPROM), Vasile Iosif.

Scris de Agro Food, Joi, 07 Ianuarie 2021
Astfel, in prezent, mai avem aproximativ 30% - 40% din produsele de uz fitosanitar disponibile acum 15-20 de ani.
 
AIPROM, impreuna cu specialistii din domeniu, cu fermierii si cu distribuitorii de input-uri pentru agricultura, au analizat situatia produselor de protectie a plantelor pentru cele mai importante culturi, pentru boli si daunatori specifici, evidentiind golurile de protectie si incercand sa estimeze pierderile de productie inregistrate in absenta acestor solutii.
 
“Rezultatele acestui demers analitic vor fi puse la dispozitia factorilor politici, a reprezentantilor MADR, ANF si a asociatiilor profesionale de fermieri. Scopul proiectului este acela de a trage un semnal de alarma cu privire la faptul ca protejarea culturilor de atacul bolilor si daunatorilor a devenit din ce in ce mai dificila in contextul reducerii numarului de solutii disponibile pe piata europeana. A interzice produsele de uz fitosanitar fara a pune absolut nimic in loc credem noi ca nu este sanatos. Astazi, mai avem aproximativ 30% - 40% din produsele de uz fitosanitar disponibile acum 15-20 de ani”, a sustinut Vasile Iosif.
 
Potrivit sursei citate, fermierul roman ramane incet, dar sigur fara solutii viabile de protectia culturilor. Romania are organisme de daunare specifice, extrem de agresive, care nu sunt prezente in alte state europene.
 
“Un exemplu in acest sens este Tanymecus Dilaticollis (Ratisoara Porumbului). In absenta unei derogari pentru tratamentul la samanta, fermierul roman nu are niciun produs eficient omologat pentru combaterea acestui daunator care pune in pericol cultura de porumb, o cultura extrem de importanta in Romania”, a explicat acesta.
 
Reprezentantii AIPROM considera ca inovatia reprezinta o parte importanta a solutiei pentru o agricultura durabila si produse sanatoase intr-o societate care respecta mediul si gestioneaza cu inteligenta resursele.
 
“Impreuna cu fermierii, ne-am asumat misiunea de a furniza hrana suficienta, de calitate si accesibila pentru o populatie in continua evolutie. Putem realiza acest deziderat numai daca suntem pregatiti sa imbratisam tehnologia si sa permitem inovatiilor din agricultura sa isi exprime potentialul. Ne dorim ca factorii de decizie sa tina cont de realitatile curente vizavi de inovare si sa nu solicite industriei de protectia plantelor produse care ar putea fi disponibile in mod real in 20-30 ani de acum incolo. AIPROM crede ca acesta este momentul potrivit pentru ca toti factorii interesati sa coopereze pentru a pune la dispozitia autoritatilor responsabile argumente consistente care sa serveasca intereselor agriculturii romanesti”, a mai spus Vasile Iosif.
 
Culturile de cereale paioase ocupa astazi cea mai mare suprafata cultivata a tarii, aproximativ 2,6-2,7 milioane de hectare. Pentru a ajunge la maturitate cerealele paioase petrec aproximativ zece luni in camp si sunt expuse unui numar foarte mare de agenti patogeni: boli, buruieni si daunatori.
 
“Controlul chimic al acestor patogeni reprezinta cea mai eficienta arma in lupta integrata impotriva acestora, toate celelalte masuri agrotehnice de control au rolul de a reduce atacul agentilor patogeni fara a-i putea controla efectiv. Initiativa de reducere a consumului de pesticide in culturile agricole pune fermierii in situatia de a nu mai putea face fata presiunilor mari ale atacurilor principalilor patogeni (gandac ghebos, viermi sarma) si totodata creeaza conditii propice de dezvoltare pentru agentii patogeni secundari (afide, boli ale bazei tulpinii, boli ale spicului). Controlul partial sau lipsa controlului acestor patogeni duce la bioacumulari ingrijoratoare in timp foarte scurt, producand atacuri fara precedent in culturile de cereale (ex: atacul masiv de afide, muste ale cerealelor si cicade din toamna lui 2019)”, a aratat Adrian Cosor, membru AIPROM.
 
Astfel, pe termen mediu si lung, fara posibilitatea de alternare a modurilor de actiune ale solutiilor chimice, initiativa de reducere a consumului de pesticide va atrage dupa sine aparitia mai rapida a fenomenului de rezistenta a patogenilor la actiunea pesticidelor, lasand astfel fermierii fara suficiente instrumente necesare in lupta impotriva daunatorilor si a bolilor.