A inceput Recensamantul General Agricol, runda 2020

Recensamantul General Agricol (RGA) - runda 2020 se va desfasura in perioada 10 mai - 31 iulie 2021, cu scopul de a colecta, prelucra si disemina datele privind structura exploatatiilor agricole din Romania, principiul de baza fiind utilizarea terenurilor si detinerea animalelor.

Scris de Agro Food, Marti, 11 Mai 2021
'Recensamantul General Agricol este o actiune de mare anvergura care va asigura informatiile complexe si datele statistice pentru realizarea unui tablou exhaustiv al caracteristicilor structurale ale exploatatiilor agricole necesare fundamentarii programelor si politicilor agricole si de dezvoltare rurala. Legislatia europeana referitoare la structura exploatatiilor agricole si recomandarile Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) prevad organizarea si efectuarea de recensaminte generale agricole la intervale de 10 ani', se arata intr-o postare pe site-ul Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
 
Datele si informatiile vor fi colectate de la utilizatorii suprafetelor agricole si/sau detinatorii de efective de animale.
 
Ca tara cu cele mai multe si printre cele mai mici exploatatii agricole, Romania detine circa 33% din numarul total de exploatatii agricole din Uniunea Europeana, cu o dimensiune medie de circa 3,6 hectare/exploatatie, cu mult mai mica decat dimensiunea medie de la nivelul uniunii, de 16,6 hectare/exploatatie, importanta rezultatelor recensamantului agricol devine evidenta pentru fundamentarea Politicii Agricole Comune care sa asigure tarii noastre un sector agricol competitiv si durabil.
 
Potrivit sursei citate, informatiile vor permite urmarirea si a unor indicatori statistici de agri-mediu care masoara impactul agriculturii asupra mediului. Astfel, se vor putea sustine dezbateri cu privire la o serie de politici, inclusiv politica agricola comuna, politica de dezvoltare rurala, politicile de mediu si asa-numitul Acord verde.
 
'Datele vor contribui la identificarea si aflarea raspunsurilor la o gama larga de probleme structurale care ar putea ajuta la elaborarea politicilor, cum ar fi: Cine va face agricultura in viitor avand in vedere structura pe grupe de varsta a fermierilor? Cate femei mai lucreaza in agricultura? Dispar fermele familiale? Devine agricultura dominata de marile intreprinderi? Exista o crestere a ponderii agriculturii ecologice? Cum influenteaza agricultura atat in mod pozitiv cat si negativ mediul? Cum se schimba metodele de productie?', precizeaza MADR.
 
Conform metodologiei Uniunii Europene, la toti indicatorii referitori la suprafetele agricole se aplica principiul utilizarii, iar la cei referitori la efectivele de animale se aplica principiul proprietatii. Datele vor fi colectate la nivelul intregii exploatatii agricole indiferent in cate locatii utilizeaza suprafete agricole sau detine efective de animale, subliniaza ministerul de resort.
 
Colectarea acestor date se va face sub forma unui interviu fata in fata cu seful exploatatiei agricole cu si fara personalitate juridica, dupa caz, sau cu o alta persoana din cadrul acesteia care poate furniza informatiile solicitate, prin intermediul unui chestionar electronic instalat pe un echipament informatic portabil.
 
Pregatirea, organizarea si efectuarea recensamantului se realizeaza de catre Institutul National de Statistica, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Ministerul Afacerilor Interne, impreuna cu structurile teritoriale din subordinea acestora, sub coordonarea si controlul Comisiei Centrale pentru Recensamant, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicatii Speciale.
 
Reprezentantii Ministerului Agriculturii sustin ca Recensamantul General Agricol 2020 va evidentia schimbarile intervenite de la Recensamantul General Agricol 2010, referitoare la caracteristicile structurale ale exploatatiilor agricole, in ceea ce priveste situatia suprafetelor agricole utilizate, a suprafetelor aflate sub restrictii de mediu, a efectivelor de animale si adaposturile pentru animale, a persoanelor care au lucrat in agricultura, masurile de dezvoltare rurala, etc.
 
'Rezultatele Recensamantului General Agricol trebuie sa raspunda atat cerintelor europene pentru respectarea criteriilor de comparabilitate internationala, cat si cerintelor nationale, asigurand informatii care vor fi utilizate de catre decidenti politici, cercetatori, fermieri si publicul larg, pentru a intelege mai bine starea si structura sectorului agricol si impactul agriculturii asupra mediului. Recensamantul va furniza indicatori statistici pentru monitorizarea si evaluarea Politicii Agricole Comune care, in anul 2018, a sprijinit fermierii europeni cu 58,82 miliarde euro, suma ce a reprezentat aproape 40% din bugetul global al Uniunii Europene', mentioneaza reprezentantii MADR.
 
Potrivit informatiilor publicate de Institutul National de Statistica (INS), in etapa de pregatire a RGA s-a desfasurat si un recensamant de proba, in perioada 12 - 23 octombrie 2020, in scopul verificarii practice si imbunatatirii aspectelor organizatorice si tehnice prin care a fost evaluata claritatea intrebarilor incluse in chestionar si au fost testate procedurile si instrumentarul de colectare a datelor de la exploatatiile agricole.
 
'Testarea a asigurat faptul ca noua runda a Recensamantului General Agricol, pentru care colectarea datelor in anul 2021, va fi bine organizata, se va desfasura in bune conditii si va permite obtinerea unor rezultate statistice de calitate, necesare atat pentru sustinerea programelor si politicilor agricole europene, cat si a celor nationale', arata INS.
 
Avand in vedere conditiile diferite la nivelul tarii privind evolutia ratei de infectare cu virusul Sars-Cov2, s-au impus o serie de masuri care sa limiteze riscul de infectare atat al angajatilor directiilor teritoriale de statistica, dar si al reprezentantilor explotatiilor agricole. In acest sens, marimea esantionului (numarul de exploatatii selectate) si modalitatea de colectare a datelor s-au adaptat in functie de situatia generata de rata infectarii cu COVID-19 de la nivelul fiecarui judet, inclusiv in localitatile selectate pentru recensamantul de proba.
 
Colectarea datelor a fost realizata de catre reprezentatii directiilor teritoriale de statistica, prin interviu, fata in fata sau telefonic. Coordonatele GIS aferente exploatatiilor agricole selectate au fost colectate, acolo unde a fost posibil, prin deplasare la sediul/domiciliul exploatatiei agricole, fara contact direct intre recenzor si reprezentanti ai exploatatiei agricole.
 
La recensamantul de proba de anul trecut au participat reprezentantii a circa 4.500 de exploatatii agricole cu si fara personalitate juridica, selectati aleatoriu din toata tara, dupa metode stiintifice.
 
Din datele publicate de INS privind istoria recensamintelor agricole in Romania reiese ca prima actiune de acest gen la care se regasesc caracteristicile fundamentale ale recensamintelor moderne a fost efectuata in anul 1838 in Tara Romaneasca. Aceasta cuprindea atat caracteristici demografice, cat si caracteristici pentru evaluarea stadiului de dezvoltare a agriculturii (suprafetele cultivate cu cereale, numarul animalelor pe specii, pomicultura, viticultura si zonele de sericicultura).
 
Primul recensamant al populatiei si agriculturii, din perioada 1859 - 1860, a fost efectuat de catre cele doua oficii de statistica din Tara Romaneasca si Moldova, dupa unirea Principatelor Romane. O deosebita importanta au prezentat recensamintele animalelor domestice din anii 1900 si 1916, efectuate cu metode moderne de organizare, recomandate de catre Institutul International de Statistica.
 
In anul 1930, Ministerul Agriculturii si Domeniilor a hotarat sa efectueze primul recensamant agricol din tara noastra, actiune care a fost abandonata, insa, la cererea Directiei recensamantului populatiei pentru a nu afecta pregatirea si desfasurarea Recensamantului populatiei din 29 decembrie 1930.
 
Conform INS, recensamantul agricol din anul 1941, care a fost prima lucrare sistematica de acest gen efectuata in Romania, s-a derulat in cursul lunii aprilie, concomitent cu cel al populatiei. Dupa Al Doilea Razboi Mondial, primul recensamant agricol cu caracter general a fost efectuat in anul 1948.
 
De asemenea, intre anii 1951 si 1989, au fost efectuate numai recensaminte specializate, dupa cum urmeaza: recensamintele animalelor domestice, in perioada 1951-1989, care au fost realizate anual sau la intervale de patru ani, respectiv recensamintele viilor si pomilor - in anii 1964 si 1979. Dupa anul 1990, primul recensamant general agricol s-a intocmit in 2002, urmat de cel din anul 2010.
 
Runda 2020 a recensamantului general agricol este impusa de obligatia Romaniei de a respecta legislatia europeana in domeniul statistic, precum si recomandarile Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura, conform carora fiecare stat membru trebuie sa efectueze un recensamant general agricol o data la zece ani.
 
Dupa anul 2002, in perioadele intercensitare, au fost efectuate anchete structurale in agricultura (micro-recensaminte) in anii 2005, 2007, 2013 si 2016.