A fost promulgata legea prin care fermierii pot accesa mai usor schema de plati directe

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care simplifica modul de accesare a schemelor de plati directe pentru fermieri, prin reducerea unor documente care dovedesc respectarea anumitor criterii de eligibilitate specifice.

Scris de Agro Food, Joi, 10 Decembrie 2020
Legea are ca obiect de reglementare modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 3/2015, in scopul simplificarii modului de accesare a schemelor de plati directe pentru fermieri, prin reducerea unor documente care dovedesc respectarea anumitor criterii de eligibilitate/conditii specifice unor masuri delegate de dezvoltare rurala pe care fermierii trebuie sa le anexeze la cererea unica de plata si care sunt emise de institutii/organisme responsabile.

 

“Pentru a beneficia de platile directe, fermierii trebuie sa prezinte la depunerea cererii unice de plata sau a modificarilor aduse acesteia documentele necesare care dovedesc ca terenul agricol, inclusiv zonele de interes ecologic, se afla la dispozitia lor, cu exceptia adeverintelor conform inscrisurilor din registrul agricol sau o copie a anexei nr. 24 de la starea civila a unitatilor administrativ-teritoriale, daca este cazul. Documentele care fac dovada ca terenul agricol se afla la dispozitia fermierului trebuie sa fie incheiate inaintea depunerii cererii unice de plata si trebuie sa fie valabile la data depunerii cererii”, prevede actul normativ.

 

De asemenea, fermierii persoane fizice vor depune o declaratie pe proprie raspundere ca isi lucreaza terenul agricol si ca detin documente doveditoare.

 

Conform legii, “primariile pe raza carora se afla terenurile agricole sunt obligate sa elibereze adeverintele conform inscrisurilor din registrul agricol la solicitarea APIA, cu consimtamantul scris prealabil al fermierului”.

 

“Documentele ce dovedesc respectarea anumitor criterii de eligibilitate/conditii specifice masurilor delegate sunt furnizate, la solicitarea APIA, de catre institutiile/organismele responsabile cu emiterea/atestarea acestora”, mai prevede textul.