A fost lansata aplicatia care combate braconajul piscicol

Incepand din 5 martie, turistii si localnicii din Delta Dunarii pot accesa aplicatia „radarul Deltei Dunarii”. Proiectul a fost realizat la initiativa Asociatiei 'Salvati Flora si Fauna Deltei Dunarii', cu suportul Administratiei Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii – ARBDD si are drept scop combaterea pescuitului ilegal.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Joi, 07 Martie 2019

"Practic, aplicatia Radarul Deltei Dunarii reprezinta un instrument civic, aflat la indemana fiecarui utilizator, cu ajutorul careia se poate interveni si preveni rapid cu un efort minim de timp in combaterea pescuitului ilegal din Delta Dunarii, dar succesul acesteia depinde in mare masura de fiecare dintre noi, turisti sau localnici, de modul in care societatea civila se va implica activ pentru a proteja aceasta Rezervatie a Biosferei, a doua delta europeana, ca dimensiune. Cred ca numai printr-o responsabilizare a societatii civile, prin cresterea gradului de transparenta si implicare activa putem vorbi de o eficientizare a procesului de combatere a pescuitului ilegal. Important este sa putem creste considerabil numarul de observatori voluntari, care pot monitoriza si semnala eventualele nereguli sesizate in Delta Dunarii", a punctat Delia Popescu, coordonator de proiecte din cadrul Asociatiei "Salvati Flora si Fauna Deltei Dunarii''. 

Noua aplicatie poate fi descarcata online de orice utilizator pe telefonul mobil, pentru Android din GooglePlay. Odata instalata pe telefonul mobil, aplicatia permite oricarei persoane, care observa o ambarcatiune ce este susceptibila de braconaj, sa poata verifica imediat, dupa numarul de inmatriculare sau numele ambarcatiunii, daca aceasta are permis de acces in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.

Aceeasi procedura este valabila si pentru verificarea permisului unui autovehicul, prin simpla introducere a numarului de inmatriculare. In functie de datele introduse, aplicatia afiseaza doua variante de raspuns: 'Exista permis valabil!' sau 'Nu exista permis valabil!'. In situatia in care, dupa verificarea numarului de inmatriculare al ambarcatiunii sau al autovehiculului, utilizatorul constata ca nu exista permis de acces, se recomanda semnalarea acestui caz la TEL VERDE, la numarul: 0.800.827.233 (0.8008.ARBDD), un serviciu telefonic, non-stop, dedicat sesizarii problemelor din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (RBDD).