A fost lansat un nou catalog de seminte taranesti Eco Ruralis

Asociatia Eco Ruralis a lansat in 1 martie 2021 cea de-a IX-a editie a Catalogului de Seminte Taranesti Eco Ruralis si, odata cu acesta, a distributiei anuale gratuite a asociatiei.

Scris de Agro Food, Marti, 02 Martie 2021
Peste 100 de varietati din 47 de specii de legume, plante aromatice, medicinale si companion vor fi disponibile anul acesta taranilor si gradinarilor din Romania si Republica Moldova, interesati sa cultive seminte diverse, sanatoase, nutritive si cu gust.
 
Pentru al noualea an consecutiv, incepand cu data de 1 martie, asociatia Eco Ruralis distribuie in mod gratuit seminte taranesti catre taranii si gradinarii doritori, din Romania si Republica Moldova. Castraveti, ardei, dovleci si dovlecei, tomate de toate culorile si marimile, sfecla, vinete, busuioc, galbenele si craite sunt doar cateva dintre cele 47 de specii si peste 100 de varietati de legume, plante aromatice, medicinale si companion disponibile anul acesta.
 
Noul Catalog Eco Ruralis de Seminte Taranesti 2021 cuprinde descrierile tuturor varietatilor de anul acesta, insotite de fotografii, precum si de cunostinte si practici agroecologice despre semanarea, cultivarea, recoltarea si depozitarea semintelor si o lista cu posibile asocieri benefice intre plante, de utilizat in gradina.
 
Comenzile se realizeaza in baza Catalogului si completarii unui formular de comanda ce va fi disponibil pe website-ul asociatiei si pe social media sau prin apel telefonic, in limita a maxim cinci varietati de seminte, practic cinci plicuri de seminte. Fiecare plic contine intre 5 si 30 de seminte fiecare, o cantitate suficienta pentru ca acestea sa fie multiplicate mai departe. Asociatia va onora solicitarile pe cale postala, acoperind toate costurile expedierii.
 
Catalogul Eco Ruralis de Seminte Taranesti 2021 este disponibil aici
Formularul de Comanda Online este disponibil aici.
 
Va invitam sa cititi raspunsurile la cele mai frecvente intrebari din partea voastra referitoare la distributia anuala de seminte taranesti:
 
  1. Cand pot sa comand seminte taranesti?
Din data de 1 MARTIE 2021, cand este lansat Catalogul Eco Ruralis de Seminte Taranesti si Formularul ONLINE pentru Comanda. Nu se primesc comenzi prin Facebook sau e-mail.
 
  1. Ce trebuie sa fac? Care sunt pasii de parcurs?
a.) Intru pe pagina de facebook Eco Ruralis SAU pe www.ecoruralis.ro.
b.) Consult Catalogul Eco Ruralis de Seminte Taranesti 2021.
c.) Completez Formularul de Comanda ONLINE (de preferat)
d.) Daca nu am internet, sun la biroul asociatiei 0264.599.204 sau 0736.929.724. Program LUNI-VINERI: 09:00 – 17:00.
e.) Astept sosirea comenzii in CUTIA POSTALA.
 
  1. Cate seminte gratuite pot sa comand?
Maxim 5 varietati IN TOTAL, cu cate 5-40 de seminte fiecare, in functie de specie.
 
Stocul de seminte este limitat, de aceea va rugam sa faceti O COMANDA PER FAMILIE pentru a permite accesul cat mai multor persoane la seminte taranesti. Incurajam SOLIDARITATEA intre tarani, mai ales in vremuri dificile.
 
  1. Cum voi primi plicul cu seminte taranesti?
DIRECT IN CUTIA POSTALA, prin Posta Romana; Plicul va fi trimis GRATUIT la adresa scrisa in formular si DOAR in Romania si Republica Moldova. NU trimitem prin curier si nu primim plicuri autoadresate.
 
Distributia anuala de seminte reprezinta un efort colectiv a peste treizeci de membri ai asociatiei de pretutindeni in tara, implicati in recuperarea, mentinerea, salvarea si promovarea semintelor taranesti. Echipa si membrii nostri lucreaza in aceasta perioada la pregatirile necesare pentru o buna desfasurare. Ne bucuram sa avem si in acest an multi producatori implicati in aceasta distributie colectiva, care au contribuit cu seminte si cunostinte si, pe aceasta cale, le multumim public, precum si voluntarilor care ne-au sprijnit!
 
Cunoscute si sub numele de populatii locale sau seminte traditionale, semintele taranesti sunt seminte vechi mostenite din batrani si salvate in propria gradina. Acestea sunt cu mult mai variate, productive si mai rezistente la conditii de mediu vitrege, boli si daunatori decat semintele hibrid, iar hrana obtinuta din ele este de calitate superioara, mult mai nutritiva si avand gustul de altadata. Prin intermediul distributiei de seminte taranesti, asociatia Eco Ruralis doreste sa contribuie la mentinerea semintelor vii in campuri si gradini si la cresterea autonomiei taranilor asupra semintelor lor si a hranei pe care o produc.
 
Actiunea face parte din programul Eco Ruralis pentru Dreptul la Seminte, de implementare a dreptului taranilor de a folosi (cultiva, multiplica, salva, schimba) si de a vinde semintele salvate in propria gospodarie.