232 mil lei, bani pentru reabilitarea infrastructurii de irigatii in 2020

Programul national de reabilitare a infrastructurii de irigatii va continua si anul acesta, suma alocata fiind de 232 de milioane de lei, potrivit ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Joi, 20 Februarie 2020

„Anul acesta va fi un an mai secetos din ceea am inteles. Vom continua programul national de reabilitare a infrastructurii de irigatii si stim cu totii ca a fost alocat un miliard de euro pe acest program, dar au fost contractate doar 535 de milioane de euro pentru perioada 2017 -2019 si de aceea noi am propus esalonarea diferentei ramase pentru anii 2021, 2022, 2023, astfel incat la finele lui 2023 tot acest program de reabilitare sa fie dus la indeplinire. Anul acesta am alocat 232 de milioane de lei", a spus Oros.

El a precizat ca a dispus actiuni de verificare a modului de realizarea a obiectivelor de investitii, care au fost deja realizate in 5 judete, dar si stabilirea unui standard de cost si preturi de referinta pentru aceste lucrari.

„Am facut verificari in 5 judete si in timpul verificarilor trei directori si-au dat demisia. De asemenea, propunem stabilirea unui standard de cost si preturi de referinta, reanalizarea expertizei privind posibilitatea extinderii suprafetei viabile, precum si modificari in ordinea de abordare a programului de investitii, care sa stimuleze gradul de utilizare a sistemului. Desi estimarile au fost in 2018 pentru aplicarea udarilor pe 1,2 milioane hectare, a fost contractata o suprafata de 870.000 de hectare si aplicate udari doar pe 626.000 de hectare. Asta inseamna ca in unele cazuri reabilitarea nu s-a facut in asa fel incat sa fie conectate la infrastructura secundara, iar organizatiile de udatori sa poate beneficia", a mentionat ministrul propus al Agriculturii.

Potrivit sursei citate, in 2020 va continua si programul apa gratuita pe canale pana la statiile de punere sub presiune, iar suma alocata este 32 de de milioane de lei.

Nu in ultimul rand, Oros a precizat ca se cauta solutii si bani in acest an pentru activitatea de desecare si de combatere a eroziunii solului.