13 mil euro - fonduri pentru grupurile de producatori agricoli si pomicoli

Fermierii pot accesa, pana pe 30 septembrie 2019, fonduri de peste 13 milioane de euro, prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020 (PNDR 2020), pentru infiintarea si functionarea de grupuri de producatori in sectoarele agricol şi pomicol, informeaza Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Vineri, 28 Iunie 2019

Potrivit unui comunicat al institutiei, sesiunea se deruleaza in perioada 26 iunie 2019, ora 9:00 - 30 septembrie 2019, ora 16:00, iar alocarea financiara anuala este de circa 7,729 milioane de euro pentru submasura 9.1 "Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul agricol', respectiv de aproximativ 5,3 milioane de euro pentru submasura 9.1a "Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul pomicol".

"Lansam o noua sesiune de depunere a proiectelor de investitii dedicata grupurilor de producatori, cu o alocare financiara anuala de peste 13 milioane de euro pentru sectoarele agricol şi pomicol. Sprijinul financiar acordat prin PNDR 2020 este directionat pentru a sustine infiintarea si functionarea grupurilor de producatori, astfel incat sa se poata asigura valorificarea in comun a produselor agricole ale membrilor, dar şi integrarea pe piata a producatorilor primari prin adaptarea productiei acestora la cerintele pietei şi comercializarea in comun a productiei lor. De asemenea, fondurile pe care le punem acum la dispozitia fermierilor pot fi utilizate pentru a asigura imbunatatirea performantelor generale şi creşterea veniturilor generate de exploatatiile agricole si pentru crearea si promovarea lanturilor scurte de aprovizionare", sustine directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu.

Pragul minim al punctajului pe care trebuie sa il intruneasca o cerere de finantare pentru depunere este de 10 puncte.

In acelasi timp, sprijinul public acordat este 100% nerambursabil si nu poate depasi suma maxima de 100.000 euro/an si 10% din valoarea productiei comercializate in primii cinci ani de la recunoastere.