11 hectare de vegetatie arse in incendii in Suceava; vinovatii pot pierde subventiile agricole

Vegetatia uscata de pe aproximativ 11 hectare de teren a ars in incendii izbucnite in ultimele 24 de ore, a informat purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Suceava, Alin Galeata.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Miercuri, 06 Martie 2019

Potrivit acestuia, pompierii militari au intervenit la opt incendii de vegetatie uscata, pornite de la focuri in spatii deschise.

In sprijinul pompierilor au venit si serviciile voluntare pentru situatii urgenta din localitatile unde a ars vegetatie uscata, respectiv Dornesti (500 mp), Falticeni (15.000 mp), Voitinel (70.000 mp), Negostina (10.000 mp), Horodnic de Sus (5.000 mp), Solca (60 mp), Capu Codrului (3.000 mp) si Bilca (10.000 mp).

Potrivit reprezentantului ISU Suceava, misiunea cea mai dificila a fost la Voitinel, din cauza suprafetei afectate, dar si a vantului puternic ce dezvolta si propaga cu repeziciune incendiul.

Pentru stingerea flacarilor au intervenit pompieri de la Garda de Interventie Vicovu de Sus si de la Detasamentul Radauti, sprijiniti de patru servicii voluntare pentru situatii de urgenta din Voitinel, Bilca, Galanesti si Horodnic de Sus, cu opt autospeciale. Incendiul a afectat o suprafata de 7 hectare, dintre care doua cu o plantatie de salcami, la care nu a fost afectat coronamentul arborilor.

Pompierii fac apel la populatie sa respecte restrictiile in ceea ce priveste focul deschis, in conditiile in care legile in vigoare interzic arderea la intamplare a vegetatiei uscate, iar cei care o fac pun in pericol fie fondul forestier, bunuri materiale importante sau chiar vieti omenesti.

Arderea miristilor, a vegetatiei uscate, a resturilor vegetale si a altor materiale combustibile, fara obtinerea permisului de lucru cu foc si fara luarea masurilor pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati, precum si amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis in conditii si la distante care favorizeaza propagarea focului la constructii, depozite, culturi agricole, paduri, plantatii si alte vecinatati, constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.

IGSU a incheiat cu Garda Nationala de Mediu (GNM) si cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) un protocol de colaborare privind actiunile de monitorizare a modului de respectare de catre fermieri a bunelor conditii agricole si de mediu referitoare la arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil si la arderea pajistilor permanente. Se urmareste, astfel reducerea cazurilor de ardere a miristilor si a vegetatiei, prin sanctionarea celor care incalca aceste dispozitii de catre toate cele trei institutii semnatare ale protocolului, putandu-se ajunge pana la neacordarea subventiei agricole pentru parcelele de teren in cauza.