Somoni crescuti in deserturile din Dubai

In ciuda temperaturilor foarte ridicate, tehnicienii au inceput sa reproduca curentii si mareele din Atlantic intr-o camera de control amplasata in mijlocul deserturilor din Dubai pentru a creste mii de somoni, informeaza AFP.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Joi, 21 Noiembrie 2019

„Nimeni nu si-ar fi putut imagina ca vom putea creste somoni in desert. Cu toate acestea, este exact ceea ce facem in acest moment in Dubai”, a declarat Bader bin Mubarak, director general al fermei piscicole Fish Farm.  

In interiorul fermei piscicole, situata in sudul emiratului, debitul si temperatura apei sunt controlate pentru a crea cele mai bune conditii pentru cresterea miilor de somoni. „Reproducem rasaritul, apusul, dar si mareele, curentii si avem de asemenea ape adanci sau de mica adancime”, a explicat Bader bin Mubarak.

Somonii se nasc in ape dulci insa in cea mai mare parte a timpului traiesc in ape sarate dar se intorc in ape dulci pentru a se reproduce. Apa sarata utilizata de ferma piscicola din Dubai provine din Golful Persic insa este filtrata.

Fish Farm produce intre 10.000 si 15.000 de kilograme de somon in fiecare luna. Proiectul a fost lansat in 2013 cu sustinerea printului mostenitor din Dubai, seicul Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al-Maktoum, pentru a creste somoni si alti pesti precum amberjack-ul japonez, utilizat la prepararea sushi-ului. La inceput ferma a cumparat aproximativ 40.000 de puieti de somon din Scotia si mii de icre suplimentare din Islanda pentru a fi crescuti in tancuri descoperite in districtul Jebel Ali din sudul Dubai-ului.

In prezent, reproducerea pestilor se realizeaza in cadrul fermei. Din cauza provocarilor tehnice, ferma piscicola produce in prezent doar somon distribuit in Dubai si in restul Emiratelor Arabe Unite, unde traiesc mai multe milioane de expati. „Emiratele Arabe Unite importa in prezent 92% din necesarul de peste iar obiectivul nostru este sa putem raspunde cererii si sa ne asiguram securitatea alimentara”, afirma Bader bin Mubarak.

Potrivit acestuia, Fish Farm spera sa satisfaca cel putin 50% din necesarul piscicol al tarii peste doi ani.