Primul centru public de legume-fructe din Timis, aproape finalizat

Studiul de fezabilitate pentru construirea primului centru in regim public de colectare a legumelor si fructelor din judetul Timis, in suprafata de peste 11 mii de metri patrati, care se va realiza in comuna Tomnatic, va fi finalizat in circa o luna, ceea ce va permite licitarea proiectului tehnic si de executie a investitiei, a informat conducerea Consiliului Judetean (CJ).

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Marti, 13 August 2019

"Documentatia (studiul de fezabilitate, n.r.) va fi predata Consiliului Judetean (CJ) de catre contractant in cel mult o luna si imediat dupa aceea va urma licitarea proiectului tehnic si a executiei. Va fi primul astfel de centru construit de CJ Timis si ne dorim sa facem si altele, pentru a acoperi intreg judetul. Conditiile optime de pastrare a fructelor si legumelor le vor permite producatorilor din judet sa desfaca mai multe produse in magazinele din Timisoara si din Timis. Investitia va aduce câstiguri mai mari pentru producatorii locali, dar si produse mai proaspete pentru consumatorii finali", a declarat presei presedintele CJ Timis, Calin Dobra.

Centrul de legume si fructe este un proiect-pilot, asteptat de producatorii agricoli timiseni de peste un deceniu, care va veni in sprijinul micilor producatori din zona Gottlob - Lovrin - Tomnatic, inclusiv a altor peste zece comune invecinate. In functie de rezultate, se doreste ca modelul sa fie extins si in celelalte bazine legumicole din Timis, precum Jimbolia - Checea - Sânmihaiu Roman, Ciacova - Giera - Gataia si Belint - Lugoj - Traian Vuia.

Conform temei de proiectare, centrul va fi amplasat pe un teren de peste 11 mii de metri patrati si va asigura mentinerea calitatii si proprietatilor legumelor si fructelor, in vederea consumului pe perioada toamna - primavara sau chiar pana in perioada noilor productii. Centrul trebuie sa mentina calitatea legumelor si fructelor timp de pana la un an, in cazul radacinoaselor, al cepei, cartofilor, merelor, perelor si al altor produse. Depozitul va trebui sa asigure inclusiv conditiile tehnologice pentru preluarea, pastrarea sau tranzitarea produselor horticole.