Oprea (MMACA): „IRUM ar putea relua exportul de tractoare catre Egipt”

Impulsionarea exporturilor de produse romanesti – este prioritatea pe care se axeaza intens activitatea Ministerului pentru Mediu de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Joi, 05 Septembrie 2019

In cadrul celei de a doua editii a „International Business Forum”, ministrul Stefan-Radu Oprea a exemplificat ca Romania are sanse mari sa-si reconstruiasca imaginea de tara exportatoare prin existenta unor antreprenori puternici precum IRUM – compania ce produce utilaje agricole si forestiere detinuta de catre Mircea Oltean.

„Dupa atata timp, Romania produce din nou tractoare, pe un design si un concept romanesc, avem un tractor – un produs ce poate fi exportat oriunde, inclusiv in Egipt. Am avut de curand o intalnire cu ministrul comertului din Egipt, iar in cadrul acesteia, acesta mi-a spus un lucru pe care poate multi dintre dvs. l-ati uitat sau poate nu l-ati stiut niciodata: <acasa la noi, nu exista cuvantul tractor, iar bunicul meu spunea – adu romanul>, facea referire aici la tractorul romanesc care a adus faima Romaniei in lume. Deci, categoric vorbim aici despre brandul de tara. Si, tractorul romanesc exista astazi pentru ca o familie de antreprenori, familia Oltean a indraznit sa creada in munca lor”, a declarat ministrul Stefan-Radu Oprea.

La randul sau, in cadrul aceluiasi eveniment, ministrul Fondurilor Europene, Roxana Minzatu a realizat o radiografie a evolutiei business-urilor mici.  

„Peste 8.700 de  start-up-uri sunt subventionate din bani europeni – aceasta este imaginea in acest moment a micilor afaceri sustinute prin programul Romania Start-Up Plus. Inainte de a primi subventia, aceste afaceri au avut parte si de un modul de educatie antreprenoriala. Am investit in acestea o suma considerabila de 557 milioane de euro. Totodata, suma de 235 milioane de euro a fost utilizata tot ca subventii pentru business-uri agricole dezvoltate in zona rurala prin Ministerul Agriculturii”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Roxana Minzatu.