Incalzirea globala pune in pericol vinurile austriece

Una dintre principalele regiuni viticole din Austria, care luna trecuta i-a ajutat pe ecologisti sa ajunga in Parlament, are o solicitare cruciala pentru noul Guvern de la Viena: salvati cel mai faimos soi de vin austriac, informeaza Reuters.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Vineri, 18 Octombrie 2019

Incalzirea globala pune in pericol cel mai renumit vin din Austria, Gruener Veltliner, care a pus tara din Alpi inapoi pe piata mondiala a vinurilor, dupa ce in urma cu trei decenii un scandal al vinurilor contaminate cu antigel aproape a ruinat sectorul vitivinicol. Vinul alb sec Gruener Veltiner a devenit renumit nu doar in restaurantele din capitala Viena, dar si la barurile la moda din New York si pana in Noua Zeelanda.

Insa cresterea temperaturilor afecteaza incoltirea, inflorirea si maturarea strugurilor. Cu cat temperaturile sunt mai mari, cu atat creste continutul de zahar si alcool al strugurilor, ceea ce afecteaza calitatea vinului. Aceasta este o problema pentru producatorii de vin, deoarece temperaturile medii din Austria au crescut cu 2 grade Celsius incepand din 1880, de doua ori mai mult decat media globala.

„Daca incalzirea globala continua in ritmul actual ne indreptam spre un dezastru. Mostenirea noastra culturala, incepand de la schiat si pana la vinurile Gruener Veltliner, este in grav pericol”, a declarat Willi Bruendlmayer, unul dintre cei mai renumiti producatori de vin din Austria. Podgoriile sale se intind pe dealurile din jurul orasului Langenlois, unde ecologistii si-au majorat de trei ori voturile primite la alegerile parlamentare, ceea ce le deschide calea pentru discutii cu conservatorii lui Sebastian Kurz pentru formarea unui Guvern de coalitie.

Gruener Veltliner este de departe cel mai important soi de struguri din Austria, fiind responsabil pentru mai mult de o treime din suprafata cultivata cu vita de vie, precum si principalul soi de vin exportat. Problema este ca, daca strugurii pentru vinurile rosii iubesc caldura, soiul Gruener Veltliner isi pierde prospetimea si aromele fine.

„Producatorii de Gruener Veltliner sunt supusi la presiuni pentru ca standardele de aciditate nu mai pot fi atinse”, sustine Josef Eitzinger, expert in clima la Universitatea de Resurse Naturale si Stiinte ale Vietii (BOKU) din Viena.

Viciticultura este un sector important al economiei Austriei. In medie, 2,5 milioane de hectolitri de vin sunt produsi anual in Austria, majoritatea pentru consumul intern. Chiar si asa, in 2018 Austria a exportat 53 milioane litri de vin, in valoare de 170 milioane euro, Germania fiind cea mai importanta piata.

„Daca Austria pierde Gruener Veltliner, o parte cruciala din identitatea noastra va disparea”, a spus Bruendlmayer, unul dintre cei mai importanti producatori de vin din Austria, cu 600.000 de sticle pe an. Potrivit acestuia, daca incalzirea globala va continua, strugurii Gruener Veltliner din via sa pur si simplu nu vor mai creste.

„Acum recoltam strugurii Gruener Veltliner cu patru saptamani mai devreme decat atunci cand eram eu copil”, a spus Bruendlmayer.

Pentru noile culturi, Bruendlmayer a decis sa se mute spre o zona mai ridicata, insa zonele disponibile pentru cultivare in Austria Inferioara sunt limitate. „Iar in zonele mai calde am inceput sa plantam soiuri de struguri pentru vinurile rosii, care sunt mai rezistente la caldura”, a spus viticultorul.

Insa ajustarea la noile conditii de clima nu este un proces facil, avertizeaza presedintele Asociatiei viticultorilor austrieci, Josef Glatt.

„Cultura vitei de vie este una de lunga durata, 40-50 de ani”, spune Josef Glatt. Chiar si asa cultivatorii se gandesc sa treaca la alte soiuri. „Nu este usor si nu prea are sens, deoarece consumatorii vor Gruener Veltliner”, a adaugat Josef Glatt.